Home » Blog » Autisme » Doe wat je zegt!
doe-wat-je-zegt

Doe wat je zegt!

door | 8 jun, 2024 | Autisme

Wat ik niet zo makkelijk vind om ermee om te gaan is, als mensen wat zeggen dit te gaan doen, maar niet gaat doen. Hier word ik erg onrustig van. Ik zal proberen uit te leggen hoe het bij mij werkt.

 

Afspraken

Als mensen zeggen; ik kom om 13.00 uur bij je langs, dan verwacht ik ze ook om 13.00 uur.  Ik houd rekening mee dat ze ook om 12.45 uur of 13.15 uur kunnen komen. Hier heb ik totaal geen problemen mee.

Ik zit dan wel te wachten vanaf 12.45 uur. Maar als ze om 13.15 uur nog niet zijn en ze hebben geen berichtje gestuurd dat ze wat later komen, gaat mijn hoofd ratelen. Ik word onrustig.

  • Ik ga gelijk zorgen maken;  straks is er wat gebeurt of autopech of degene komt niet opdagen. Waarom niet? Heb ik wat verkeerds gedaan?
  • Ik ga twijfelen aan mijzelf, hebben we wel zolaat afgesproken. Dit ga ik dan uitzoeken.
  • Mijzelf afvragen; moet ik wat gaan doen? Even bellen of berichtje sturen. Vanaf wanneer moet ik even bellen of een berichtje sturen? Dit moet niet te snel, want straks komt degene en degene zal wel denken, heeft ook geen geduld en ga maar zo door.

De hele dag is dan verpest, komt niets meer uit mijn handen. Mentaal ben ik leeg. 

 Als iemand afspreekt bereid ik mij mentaal voor. Voor de tijd kan ik alleen maar focussen op de afspraak. Het lukt mij niet echt om een activiteit ervoor te doen. Ik ben dan te onrustig. Als degene niet komt, heb ik mijn energie totaal verspilt aan niets. 

Taken

Het is niet alleen met afspraken, maar ook als degene wat voor mij gaat uitzoeken of een taak gaat uitvoeren voor mij.

Degene zegt: dat doe ik zo of vandaag. Ik verwacht dan ook dat ze dat gaan doen.

Ik zit te wachten op de taak of wat ze uitgezocht hebben. Doen ze het niet, stapelt het allleen maar op bij mij. De taak blijft open. Als ik meer onopgeloste taken heb, word mijn hoofd erg onrustig. Mijn lijstje met taken stapelt op. Op een gegeven moment raakt mijn hoofd helemaal vol en ben ik mijn overzicht compleet kwijt.

Als ik mijn overzicht kwijt ben, word ik heel onrustig in mijn hoofd.

Ik kan niet veel meer hebben, de informatie wat ik bovenop krijg, komt chaotisch bij mij binnen. Het stapelt op. Op een gegeven moment kan ik niet meer slapen, vaak wakker ’s nachts, vermoeid wakker worden. De onopgeloste taak blijft in mijn hoofd hangen. Ook al weet ik dat het gedaan word en dat het goedkomt.

Het is niet alleen de opgeloste taak. Er komt nog veel meer bekijken. Ik weet dan niet wat ik moet doen. Moet ik degene een reminder sturen. Wat zal degene wel niet denken van mij? Zij heeft geen geduld, een stalker. Wanneer moet ik degene een reminder sturen? Meteen de zelfde dag, of een dag later?

 

Ik hoop dat ik het wat goed heb uitgelegd hoe het in mijn hoofd werkt. Karin en ik organiseren ook verschillende workshops/lezingen en trainingen voor verschillende doelgroepen. Daar hoor je ook verschillende praktijkvoorbeelden.

Wil je hierbij zijn? Voor meer informatie https://schootkrachtautismecoaching.com/workshops-lezingen-en-trainingen/.

Over Miranda

Mijn naam is Miranda Schoot, ik ben 48 jaar en woon in Harlingen. Samen met mijn man hebben we 1 zoon van 17 jaar. Sinds 2010 weet mijn zoon dat hij autisme heeft en ik weet het sinds 2013.

Ik weet hoe grillig autisme kan zijn en ook ik heb dieptepunten meegemaakt zoal op het werk en thuis zoals bv. depressie en burn out.

Gerelateerde artikelen

Iets over mijzelf vertellen, dat is niet zo makkelijk

Iets over mijzelf vertellen, dat is niet zo makkelijk

Als ik iemand niet vertrouw dan ben ik een type dat ik niets meer zeg. Ze zien dan alleen mijn buitenkant.

Paar jaar geleden lukte het mij niet om over mijn gevoelens/emoties te uiten. Dit heb ik moeten leren. Ik heb geleerd mij kwetsbaar open te stellen. Vind het nog wel moeilijk hoor, maar ik doe mijn best.

Lees meer
Hoe mijn zoon met ASS en TOS een excursie ervaart

Hoe mijn zoon met ASS en TOS een excursie ervaart

Mijn zoon van bijna 18 jaar heeft autisme en taalontwikkeling stoornis. Hij is o.a. erg gevoelig voor sfeer/stemming van de omgeving. Hij is een angstig jonge man. Ook heeft hij moeite met verwoorden wat hij bedoelt, moeite met gevoelens en emotie te uiten. Thuis voelt hij zich veilig en kan hij ontspannen. Éenmaal stap buiten, gaat de spanning/angstsignalen aan. Constant is hij alert. De hele dag past hij aan, tijd nodig om de alle informatie (zintuigelijk, emotionele en cognitieve informatie) te verwerken. Constant staat zijn hoofd aan. Dit kost hem heel veel energie, vooral mentale energie.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin