Home » Blog » Autisme » Doorzettingsvermogen een kwaliteit maar ook een valkuil

Doorzettingsvermogen een kwaliteit maar ook een valkuil

door | 18 mrt, 2023 | Autisme

Een van mijn kwaliteiten is doorzettingsvermogen, maar het is ook echter een valkuil bij mij. Ik zal je vertellen waarom.

Valkuil

Vanaf de geboorte van mijn dochter tot haar 7e jaar ging ik maar door. Ik werd eigenlijk geleefd, zorgde niet echt voor mijzelf. Hier nam ik geen tijd voor. Mijn dochter ging voorop. Als mijn dochter het maar goed heeft. Ik wist nog niet dat ik Autisme had. Er kwam zoveel op mij af. Ik nam teveel verantwoordelijkheid, teveel controle willen houden en stond altijd voor iedereen klaar, 

Toen ging het niet meer. In 2013 ging mijn licht uit. Mijn lichaam zei STOP. Ik viel letterlijk en figuurlijk neer. Het was allemaal teveel geworden. Ik maakte fouten op mijn werk, wat ik niet zag. Hier werd ik op aangesproken, waar ik totaal niet tegenkon. Ik was mijn controle kwijt. De taken werden bij mij weggehaald en moest naar huis. Ik kwam in de ziektewet te zitten. Whaaaaa, ik in de ziektewet. Dat kan toch niet. Ik ben toch niet ziek, nergens last van. Ik ben niet verkouden.   Maar wel Mentaal ziek.

Ik kwam thuis te zitten. De muren kwamen op mij af. Stapelgek werd ik ervan. 

Kwaliteit

 

Ik vond het heel lang duren, wilde wel sneller van 4 uren naar 16 uren. Maar dat kon niet. Ik baalde enorm, erg verdrietig en boos op mijzelf omdat het niet lukte. Ik had hier totaal geen geduld voor. Gelukkig had ik mijn omgeving die er vertrouwen inhad. Dit hielp mij enorm.

Eigenlijk moest ik na 2 jaar in de WIA, maar gelukkig mocht ik nog een half jaartje in de ziektewet. Wij hadden allemaal vertrouwen in dat 24 uur lukt. En het is gelukt.

Ik kan je zeggen dat ik na de ziektewet 2,5 jaar lang ook nog 32 uur hebt gewerkt, zoveel kracht had ik weer. Heerlijk was dat, genieten. Het lukte weer, ik had de controle.

Sinds 2018 heb ik een eigen praktijk. Ik begeleid jongeren en volwassenen die vastzitten in hun leven.

Ook geef ik workshops om de mensen meer inzicht te geven wat nu eigenlijk autisme voor een persoon betekent in thuis/werk of schoolsituatie, adviesgesprekken en lezingen over mijn persoonlijke verhalen.

Over Miranda

Mijn naam is Miranda Schoot, ik ben 48 jaar en woon in Harlingen. Samen met mijn man hebben we 1 zoon van 17 jaar. Sinds 2010 weet mijn zoon dat hij autisme heeft en ik weet het sinds 2013.

Ik weet hoe grillig autisme kan zijn en ook ik heb dieptepunten meegemaakt zoal op het werk en thuis zoals bv. depressie en burn out.

Gerelateerde artikelen

Hoe mijn zoon met ASS en TOS een excursie ervaart

Hoe mijn zoon met ASS en TOS een excursie ervaart

Mijn zoon van bijna 18 jaar heeft autisme en taalontwikkeling stoornis. Hij is o.a. erg gevoelig voor sfeer/stemming van de omgeving. Hij is een angstig jonge man. Ook heeft hij moeite met verwoorden wat hij bedoelt, moeite met gevoelens en emotie te uiten. Thuis voelt hij zich veilig en kan hij ontspannen. Éenmaal stap buiten, gaat de spanning/angstsignalen aan. Constant is hij alert. De hele dag past hij aan, tijd nodig om de alle informatie (zintuigelijk, emotionele en cognitieve informatie) te verwerken. Constant staat zijn hoofd aan. Dit kost hem heel veel energie, vooral mentale energie.

lees verder
Van 22 jaar in loondienst naar eigen praktijk autismecoach

Van 22 jaar in loondienst naar eigen praktijk autismecoach

Van 2015 tot 2018 zat ik bijna 2,5 jaar in het ziektewet. Ik was totaal mijzelf kwijt, kreeg de diagnose autisme, angststoornis, overlijden van mijn vader. Dit uitte in depressieve gevoelens. Daarna ging het weer beter met mij. Ik had weer plezier in mijn werk en ging meer uren werken. Op het laatst werkte ik wel 32 uur.

Veranderingen

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin