Home » Blog » Autisme » Doorzettingsvermogen een kwaliteit maar ook een valkuil

Doorzettingsvermogen een kwaliteit maar ook een valkuil

door | 18 mrt, 2023 | Autisme

Een van mijn kwaliteiten is doorzettingsvermogen, maar het is ook echter een valkuil bij mij. Ik zal je vertellen waarom.

Valkuil

Vanaf de geboorte van mijn zoon tot zijn 7e jaar ging ik maar door. Ik werd eigenlijk geleefd, zorgde niet echt voor mijzelf. Hier nam ik geen tijd voor. Mijn zoon ging voorop. Als mijn zoon het maar goed heeft. Ik wist nog niet dat ik Autisme had. Er kwam zoveel op mij af. Ik nam teveel verantwoordelijkheid, teveel controle willen houden en stond altijd voor iedereen klaar, 

Toen ging het niet meer. In 2013 ging mijn licht uit. Mijn lichaam zei STOP. Ik viel letterlijk en figuurlijk neer. Het was allemaal teveel geworden. Ik maakte fouten op mijn werk, wat ik niet zag. Hier werd ik op aangesproken, waar ik totaal niet tegenkon. Ik was mijn controle kwijt. De taken werden bij mij weggehaald en moest naar huis. Ik kwam in de ziektewet te zitten. Whaaaaa, ik in de ziektewet. Dat kan toch niet. Ik ben toch niet ziek, nergens last van. Ik ben niet verkouden.   Maar wel Mentaal ziek.

Ik kwam thuis te zitten. De muren kwamen op mij af. Stapelgek werd ik ervan. 

Kwaliteit

 

Ik vond het heel lang duren, wilde wel sneller van 4 uren naar 16 uren. Maar dat kon niet. Ik baalde enorm, erg verdrietig en boos op mijzelf omdat het niet lukte. Ik had hier totaal geen geduld voor. Gelukkig had ik mijn omgeving die er vertrouwen inhad. Dit hielp mij enorm.

Eigenlijk moest ik na 2 jaar in de WIA, maar gelukkig mocht ik nog een half jaartje in de ziektewet. Wij hadden allemaal vertrouwen in dat 24 uur lukt. En het is gelukt.

Ik kan je zeggen dat ik na de ziektewet 2,5 jaar lang ook nog 32 uur hebt gewerkt, zoveel kracht had ik weer. Heerlijk was dat, genieten. Het lukte weer, ik had de controle.

Sinds 2018 heb ik een eigen praktijk. Ik begeleid (jong) volwassenen die vastzitten in hun leven.

Ook geef ik workshops (samen met Karin Simonis-Wigbels) om de mensen meer inzicht te geven wat nu eigenlijk autisme voor een persoon betekent in thuis/werk of schoolsituatie, adviesgesprekken en lezingen over mijn persoonlijke verhalen.

Over Miranda

Ik ben Miranda Schoot, 50 jaar, woon in St. Annaparochie en ben moeder van een zoon van 19 jaar. Sinds 2013 weet ik dat ik autisme heb. Mijn zoon kreeg die diagnose in 2010.

Autisme is grillig en ik heb zelf ervaren hoe zwaar het kan zijn – van overprikkeling, vermoeidheid en chaos tot depressie en burn-out. Maar ik heb ook gemerkt dat het anders kan. Door bewuste stappen te zetten richting meer overzicht, rust en houvast, heb ik meer energie en ruimte gekregen voor mezelf, mijn gezin, werk en studie.

Die ontwikkeling gun ik anderen ook.

Ik begeleid (jong)volwassenen met autisme die veel stress ervaren in hun werk of privéleven. Met een persoonlijke en gestructureerde aanpak help ik hen meer rust, grip en balans te vinden.

Daarnaast geef ik workshops, lezingen en trainingen om kennis te delen en praktische handvatten te bieden. Ook schrijf ik blogs met persoonlijke verhalen, om herkenning te bieden en bewustzijn over autisme te vergroten.

Ook mensen uit de omgeving van iemand met autisme – zoals ouders, partners, collega’s, leraren of (zorg)professionals – kunnen bij mij terecht voor begeleiding en advies.

Mijn missie: mensen met autisme helpen van overleven naar leven.

Gerelateerde artikelen

Waarom balans houden voor mij een dagelijkse uitdaging is

Waarom balans houden voor mij een dagelijkse uitdaging is

In deze persoonlijke blog deel ik waarom balans vinden voor mij, als vrouw met autisme, een dagelijkse uitdaging is. Hoe ik mijn energie verdeel, wat mij helpt en waarom onverwachte situaties zoveel impact kunnen hebben. Herkenbaar voor velen – of juist helpend om beter te begrijpen wat leven met autisme betekent

Lees meer
Iets over mijzelf vertellen, dat is niet zo makkelijk

Iets over mijzelf vertellen, dat is niet zo makkelijk

Als ik iemand niet vertrouw dan ben ik een type dat ik niets meer zeg. Ze zien dan alleen mijn buitenkant.

Paar jaar geleden lukte het mij niet om over mijn gevoelens/emoties te uiten. Dit heb ik moeten leren. Ik heb geleerd mij kwetsbaar open te stellen. Vind het nog wel moeilijk hoor, maar ik doe mijn best.

Lees meer
Wat betekent TOS en ASS voor mijn zoon en ons als ouders?

Wat betekent TOS en ASS voor mijn zoon en ons als ouders?

Mijn zoon

Nu jullie wat meer weten over TOS kan ik het beter uitleggen waar mijn zoon moeite mee heeft. Bij mijn zoon is het complex. Hij heeft problemen met taalbegrip en taalproductie.

Dit betekent dat hij moeite heeft met het uiten van zijn emoties. Door de combinatie van ASS en TOS is voor mijn zoon de theory of mind (de vaardigheid van mensen om zich te kunnen verplaatsen in de gevoelens, gedachten en bedoelingen van anderen) lastig te herkennen en erkennen. De innerlijke taal uiten is moeilijk. Op alle fronten is dit een belemmering.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin