Home » Blog » Autisme » Als het tegenzit…..
Als-het-tegenzit

Als het tegenzit…..

door | 2 aug, 2022 | Autisme, Energiemanagement

Als alles goed gaat, heb ik niet zoveel last van mijn autismekenmerken. Ik kan dan heel goed functioneren, zowel thuis als op het werk.

Maar als iets veranderd, (ook als is het voor iemand anders iets kleins) heb ik echt last van mijn autismekenmerken. De stress/spanning slaat toe. Mijn hoofd gaat zijn eigen gang, denken lukt niet meer, mijn emoties gaan alle kanten op, huilen, lachen, boos.

Het gevolg: het lukt niet meer te slapen, niet meer te concentreren, erg afwezig, emotioneel, zweethanden, Ik trek mij terug. Ook heb ik lichamelijk klachten zoals bijvoorbeeld last van mijn schouders/onderrug en gespannen spieren.

Mijn paniek slaat toe: ik zit in de rode fase (alarmfase). Hoe kan dit nu gebeuren. Ik heb zoveel kennis, inzicht en een signaalplan, wat ik moet doen om niet in de oranje/rode fase te komen. Toch zit ik in de rode fase en ik kom er maar niet uit.

Iemand anders kan ik heel goed helpen en begeleiden, maar mijzelf…………. Gek word ik ervan. Boos, gefrustreerd, verdriet op mijzelf.

Dan vraag ik mij af, waarom ik? Waarom heb ik nu Autisme? Waarom moet ik om kleine dingetjes hulp vragen en heb ik hulpmiddelen nodig? Ik ben het zat om autisme te hebben.

Ik wil ervan af. Maar dat kan niet. Voor mijn hele leven heb ik die stomme autisme. Waarom is er niet een pilletje, dat het autisme weggaat? Ik heb geen zin om elke keer te vechten.

En dan is er weer rust in de tent. Groen licht, ik kan weer thuis en op het werk functioneren. Ik krijg weer plezier. Ik zie weer mijn positieve autismekenmerken, vooral mijn doorzettingsvermogen, kracht, loyaliteit, eerlijk.

Yes ik ben er weer.

Ik weet sinds een paar jaar hoe het bij mij werkt. Ik herken eerder mijn stresssignalen en weet wat mijn stressoorzaken zijn. Van daaruit zoek ik oplossingen, zoals meer rustmomenten, meer duidelijkheid vragen en eerder mijn grens aangeven. 

De Rust bij Autisme methode heeft mij heel erg geholpen en nu nog steeds. Wil jij ook weten hoe het bij jou werkt? Neem gerust contact met mij op.

Over Miranda

Mijn naam is Miranda Schoot, ik ben 48 jaar en woon in Harlingen. Samen met mijn man hebben we 1 zoon van 17 jaar. Sinds 2010 weet mijn zoon dat hij autisme heeft en ik weet het sinds 2013.

Ik weet hoe grillig autisme kan zijn en ook ik heb dieptepunten meegemaakt zoal op het werk en thuis zoals bv. depressie en burn out.

Gerelateerde artikelen

Hoe mijn zoon met ASS en TOS een excursie ervaart

Hoe mijn zoon met ASS en TOS een excursie ervaart

Mijn zoon van bijna 18 jaar heeft autisme en taalontwikkeling stoornis. Hij is o.a. erg gevoelig voor sfeer/stemming van de omgeving. Hij is een angstig jonge man. Ook heeft hij moeite met verwoorden wat hij bedoelt, moeite met gevoelens en emotie te uiten. Thuis voelt hij zich veilig en kan hij ontspannen. Éenmaal stap buiten, gaat de spanning/angstsignalen aan. Constant is hij alert. De hele dag past hij aan, tijd nodig om de alle informatie (zintuigelijk, emotionele en cognitieve informatie) te verwerken. Constant staat zijn hoofd aan. Dit kost hem heel veel energie, vooral mentale energie.

lees verder
Help! ik verzuip.

Help! ik verzuip.

Ik merk aan mijzelf dat ik aan het overleven ben in plaats van leven. Dit komt doordat mijn structuur gewijzigd is in mijn prive-situatie. Er zijn...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin