Voor veel mensen betekent vakantie: rust en genieten. Voor mij, als vrouw met autisme, is vakantie ervaren met autisme vooral vermoeiend. Ik ben dan ook altijd blij als de vakantieperiode weer voorbij is en het gewone leven — met structuur — voor iedereen terugkeert.
Afgelopen zomer hadden mijn man en zoon vrij. We bedachten leuke activiteiten: dagjes weg, zwemmen, op een terras zitten, pitch & putt, suppen… En het was ook gezellig, maar eerlijk is eerlijk: het kostte mij dubbel zoveel energie.
Dat komt doordat mijn dagelijkse structuur wegvalt. Alles verandert: ik moet schakelen, er zijn andere prikkels — cognitief, emotioneel en zintuiglijk — zoals geluiden, fel zonlicht, hoge temperaturen en nieuwe omgevingen. In de vakantietijd raak ik sneller overprikkeld en vermoeid. ’s Middags ben ik dan ook vaak helemaal op en lig ik vroeg in bed. Gelukkig herken ik dit nu van mezelf en accepteer ik het. Mijn gezin ook. Onze zoon heeft ook autisme en herkent dit net zo goed.
Een paar jaar geleden besloten we om niet meer een hele week weg te gaan. Dat hebben we wél gedaan, maar ik kwam er compleet uitgeput van terug. Overdag deden we van alles, en ’s avonds kon ik niet slapen door mijn volle hoofd. In plaats van uitgerust thuiskomen, zat ik tegen een autistische burn-out aan. Nu kiezen we liever voor dagjes weg: die kosten óók energie, maar daarna zijn we weer thuis, in onze eigen rustige omgeving. Waarom een dagje weg voor mij niet altijd ontspannend is, lees je ook in deze blog.
Dit jaar gaan we wél weer een weekendje weg met z’n allen. En dat triggert toch iets in mij. Je wordt op social media bijna overspoeld met zonnige vakantiefoto’s vanuit het buitenland. Alsof vakantie en autisme altijd samen gaan. Ben ik jaloers? Nee, dat niet. Maar ik vind het wél jammer dat op vakantie met autisme mij zoveel energie kost. Het is niet alleen het reizen zelf, maar vooral het verlies van structuur, onverwachte prikkels en de mentale belasting die het zwaar maken.
Ik heb inmiddels goed door hoe het bij mij werkt en voel me iets meer in balans in de vakantieperiode. Door autismevriendelijk reizen en bewuster omgaan met prikkels, lukt het beter om mijn energie te verdelen. Herken jij dat ook, dat vakantie bij autisme vooral vermoeiend is?
👉 De NVA heeft een mooi overzicht met 10 tips voor een autismevriendelijke vakantie.
👉 En collega Karin Simonis-Wigbels schreef hierover ook een fijne blog: Fijne vakantie met autisme.
Herken jij dit ook?
Hoe ervaar jij vakanties met autisme in jouw leven of gezin? Laat gerust een reactie achter of stuur me een berichtje — ik lees graag hoe het voor jou is.
Wil je ontdekken hoe je beter met je energie kunt omgaan, ook tijdens drukke periodes zoals vakanties? Dan is mijn workshop Van overleven naar leven misschien iets voor jou. Neem gerust contact op of kijk even rond op mijn website.
0 reacties