Home » Blog » Vrije tijd » Wat heb ik eigenlijk met Boeddha’s?

Wat heb ik eigenlijk met Boeddha’s?

door | 9 mei, 2025 | Vrije tijd

De laatste jaren ben ik boeddha’s gaan verzamelen. Vooral mannelijke boeddha’s.

Het begon na het overlijden van mijn vader in 2014. Hij overleed na een kort, heftig ziekbed. Inhoudelijk ga ik daar nu niet erder op in. 

We kregen een prachtige foto van hem. Zo’n foto geef je normaal gesproken een mooi plekje in huis, als herinnering. Maar dat kon ik niet – en tot op de dag van vandaag lukt het me niet.

Voor mijn gevoel klopt het niet. Hoe hij op de foto eruitziet…. op die leeftijd moesten we al afscheid van hem nemen. Die foto roept een pijnlijke, negatieve herinnering op.

Maar ik wil mijn vader juist als een positieve herinnering blijven voelen. En onbewust – dat besef ik pas sinds kort – is dat misschien precies de reden dat ik me zo tot boeddha’s aangetrokken voel. 

Niet vanwege het geloof. Het gaat om de uitstralin van de beelden: rust, bescherming, veiligheid.

Precies dat wat mijn vader ook uitstraalde. Hij was een rustige, sterke man die er altijd voor ons was.

Mijn man en zoon zeggen weleens: “Nog meer boeddha’s? Het lijkt wel een boeddhahuis!”” Maar voor mij zit er iets dieper achter.

Mijn gedachtegang:

  • Ik heb zulke warme positieve herinneringen aan mijn vader,
  • Hij voelt nog steeds dichtbij.
  • Hij beschermt mij.
  • Zijn rust is nog voelbaar.

Van een oud-collega kreeg ik een vrouwelijke boeddha. Hij vertelde dat die symbool staan voor sterke vrouwen. Daar herken ik mezelf ook wel in.

Misschien herken je dit zelf ook: hoe een bepaald object of ritueel je helpt iets of iemand vast te houden – op jouw manier.

Wat helpt jou om dichtbij te blijven?

 

 

Over Miranda

Ik ben Miranda Schoot, 50 jaar, woon in St. Annaparochie en ben moeder van een zoon van 19 jaar. Sinds 2013 weet ik dat ik autisme heb. Mijn zoon kreeg die diagnose in 2010.

Autisme is grillig en ik heb zelf ervaren hoe zwaar het kan zijn – van overprikkeling, vermoeidheid en chaos tot depressie en burn-out. Maar ik heb ook gemerkt dat het anders kan. Door bewuste stappen te zetten richting meer overzicht, rust en houvast, heb ik meer energie en ruimte gekregen voor mezelf, mijn gezin, werk en studie.

Die ontwikkeling gun ik anderen ook.

Ik begeleid (jong)volwassenen met autisme die veel stress ervaren in hun werk of privéleven. Met een persoonlijke en gestructureerde aanpak help ik hen meer rust, grip en balans te vinden.

Daarnaast geef ik workshops, lezingen en trainingen om kennis te delen en praktische handvatten te bieden. Ook schrijf ik blogs met persoonlijke verhalen, om herkenning te bieden en bewustzijn over autisme te vergroten.

Ook mensen uit de omgeving van iemand met autisme – zoals ouders, partners, collega’s, leraren of (zorg)professionals – kunnen bij mij terecht voor begeleiding en advies.

Mijn missie: mensen met autisme helpen van overleven naar leven.

Gerelateerde artikelen

Een avondje weg

Een avondje weg

Twee jaar geleden zijn we met het gezin naar het theatertour van Waylon geweest. Wat was dit prachtig.

Nu denken sommige mensen: Miranda, kan je daar nu wel tegen? Je zit altijd te zeuren over lawaai, drukte.

Lees meer
Ben je lekker uitgerust na een weekendje weg?

Ben je lekker uitgerust na een weekendje weg?

In deze blog vertel ik waarom een weekendje weg voor mij als vrouw met autisme meer energie kost dan het oplevert. Ondanks dat het gezellig en leuk is, vraagt de voorbereiding, het reizen, slapen op een andere plek en alle prikkels veel van mij. Ik deel mijn persoonlijke ervaring om herkenning te bieden — en om te laten zien dat ook leuke dingen best zwaar kunnen zijn.

Lees meer

1 Reactie

  1. Coby van Grootveld

    Oh Miranda wat heb ik respect voor jouw.
    Super hoe jij van je probleem je kracht hebt gemaakt en nu ook anderen hebben dit te bereiken.
    Petje af.
    Hg Coby de moeke van Femke je voetbal vriendintsje

Tweet
Share
Share
Pin