Home » Blog » Balansmanagement » Ik en zelfzorg

Ik en zelfzorg

door | 21 aug, 2023 | Balansmanagement, Energiemanagement

Als ik naar de verschillende soorten zelfzorg kijk, ben ik wel aardig bezig de laatste jaren.

Er zijn 5 soorten zelfzorg, namelijk:

  1.  Fysieke zelfzorg Slapen, eten, drinken, beweging, rustbrengers en energiegevers
  2. Mentale zelfzorg Tijd vrijmaken voor jezelf, bewust aandacht voor je gevoelens en emoties, positief denken, creativiteit, helpende gedachtes, mediteren, dankbaarheid, visualiseren, zelfontwikkeling
  3. Sociale zelfzorg Oog voor jouw eigen behoeftes in contact met anderen, tijd voor vrienden en familie, de balans werk-privé, sociale mediagebruik
  4. Hulpbronnen benutten Steun uit je netwerk, hulp in de huishouding, boodschappen bezorgen, duidelijke afspraken met gezin
  5. Zelfliefde Ken je goede eigenschappen, waar je dankbaar voor bent, helemaal oké zijn met jezelf, jezelf waardevol vinden, positieve zelfspraak, je eigen leven leiden

Paar jaar geleden

Voordat ik mijn eerste burn-out kreeg in 2011, ging ik alsmaar door, totdat ik letterlijk en figuurlijk neer viel. Ik nam geen rust, slapen ging niet meer. Op het laatst sliep ik maanden niet, maar ging wel naar het werk. Ik vond het werk te belangrijk. En ik ben toch niet ziek? Ik had geen griep of iets dergelijks. Maar wat ik niet wilde weten; ik was psychisch ziek.

Tijd vrijmaken voor mijzelf. Ja hoe moest dat. Dit kan toch niet. Kind en man gaat voor. Als zij tevreden en lekker in vel zat, was ik ook tevreden. Maar dit was korte duur. Ik was weer somber.

Aandacht voor mijn gevoelens en emoties. Hoe moest dat nu weer. Ja ik heb gevoelens en emoties, alleen het is niet zo makkelijk om hiermee om te gaan. Nog steeds niet eigenlijk. Positieve gevoelens en emoties zijn ook wel intensief, alleen hier word ik vrolijk van. Daar heb ik niet zoveel moeite mee, maar met negatieve gevoelens/emoties. Ik wil ze liefst vermijden, tegenhouden. Ik wil niet verdrietig zijn, teleurgesteld zijn. Dit komt zo hard aan.

Contact met anderen; wel leuk, alleen ik word er zo moe van. Zoveel verschillende informatie komt op mijn dak. Het is niet alleen de informatie van de persoon, maar ook de emotionele en cognitieve informatie komen in mijn hoofd chaotisch binnen. Dit verwerk ik pas in mijn veilige omgeving; thuis. Ik ben dan helemaal gaar.

De balans in mijn werk-privé had ik niet. Mijn werk was mijn alles, mijn houvast. Toen dat wegviel lukte niets. Wat moet ik nu doen? Huishouding deed ik alles tegelijk, half werk. Geen structuur.

Hulpbronnen benutten

Ik ga toch niet hulp vragen, ik kan het zelf wel. Dit was mijn eerste reactie. Ik schaamde of durfde niet hulp vragen. Wat zullen ze wel niet denken. Het lukt haar niet. Die is dom. Zulke stemmetjes kwamen bij mij binnen.

 

Hoe gaat het nu

Hoe het nu gaat met mij en zelfzorg. Ik ben er meer bewuster mee bezig. Heb nu ook een horloge dat ik het goed doe. Mijn gevoel gaf vaak aan, dat ik niet goed sliep of veel stress/spanningen had. Dankzij mijn horloge kan ik zien of ik wel aardig heb geslapen of stress/spanning heb.

Bewegen blijft een dingetje. Samen met mijn zoon hebben we geprobeerd om 1x in de week naar de fitnessschool te gaan. We waren erg enthousiast. Een contract van 2 jaar afgesloten.  Jammer genoeg is het ons niet gelukt om het vol te houden. We hebben het een paar maanden volgehouden. De reden dat we het niet volhielden was dat de muziek hard aanstond. Koptelefoon/oordopjes hielpen niet. Ook was het druk op de tijden wanneer we konden. We hebben het ‘s morgensvroeg om 08 uur geprobeerd. Hier kwamen we onszelf tegen. We zijn wel vroeg wakker, maar we moeten altijd eerst even op gang komen. ‘s middags na school/werk lukt niet, want dan hebben we geen energie meer. We zijn gestopt. Gelukkig was de fitnessschool meedenkend. We mochten het contract opzeggen.

Nu hebben we zelf fitness spul gehaald en gaan we wanneer het ons uitkomt fitnessen. We proberen wel eerst 1x in de week op zondag. Als we het te druk hebben, doen we het niet. Het is geen moeten. Tot nu toe gaat het goed. We houden het leuk. Het hoeft ook niet per se een uur. Als we een half uur volhouden dat mag ook.

Verder heb ik mij aangemeld voor gezondheidleefstijlprogramma. Ik wil wat afvallen, maar alleen vind ik het niet zo makkelijk. In het begin gaat het goed, en dan lukt het niet meer. Ik heb iemand nodig die mij een duwtje geeft. Deze persoon helpt mij ook met de voeding. Als de basis goed is, dan gaat het ook makkelijker. En dat is ook zo. Ik ben nu 4 kilo afgevallen, heb wat kleine dingetjes aangepast met voeding. Niet alles in 1x. Maar eerst de ontbijt, lunch en drinken.

Ook heb ik een persoonlijke reis gemaakt bij opleiding NLP.  NLP houdt in neurologisch programmeren. Beter communiceren met jezelf en anderen. Hoe reageer ik op de communicatie en gedrag van de ander. Wat neem ik waar en hoe zou ik dat effectiever of anders kunnen doen. In deze opleiding leerden we ook dat de geest en lichaam elkaar beïnvloeden. Heel leerzaam, vooral voor mij, omdat ik gelijk naar mijn hoofd ga (denken, denken, denken) in plaats van naar het lichaam (voelen). Dit is een heel proces voor mij, maar het begin is er. Ik ben er nu bewust mee bezig.

Tijd vrijmaken voor mijzelf gaat ook ietsje beter. Mediteren is niets voor mij, maar ben wel bewuster met het ademhalen bezig. Dit werd ook bij de NLP-opleiding gegeven. Hoe minder stress, hoe meer veerkrachtiger ik ben.  Dankzij Inner-balance heb ik hier ook een beeld bij. Hier en nu oefeningen ondersteunen mij ook wel in. Zoals bv. Tijd vrijmaken voor wat ik ruik, wat ik zie, wat ik hoor.

Ik heb de ACT basisopleiding gevolgd vorig jaar. Hier heb ik heel veel geleerd over gedachtes, lading wat jezelf geeft aan bepaalde woorden. Hoe om te gaan met angst en ga maar zo door.

Laatste wat ik bewuster en vaker doe is hulpbronnen inschakelen. In het begin, kostte het mij heel veel energie. Het was een hele stap om hulp te vragen. Nu doe ik het steeds vaker en kost mij minder energie.

Bij dit onderwerp heb ik echt mijn kracht doorzettingsvermogen voor nodig. Ik weet als ik er niet bewust mee bezig ben, dat het gaat verwateren. En dat ik weer helemaal opnieuw moet beginnen.

Wil jij ook beter zelfzorg? Neem gerust contact op. We kunnen dan samen kijken waar ik je mee kan helpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ps: Prachtige foto is gemaakt door Jose Starkenburg. Jose Starkenburg maakt nog meer prachtige foto’s.  

Over Miranda

Mijn naam is Miranda Schoot, ik ben 48 jaar en woon in Harlingen. Samen met mijn man hebben we 1 zoon van 17 jaar. Sinds 2010 weet mijn zoon dat hij autisme heeft en ik weet het sinds 2013.

Ik weet hoe grillig autisme kan zijn en ook ik heb dieptepunten meegemaakt zoal op het werk en thuis zoals bv. depressie en burn out.

Gerelateerde artikelen

Keuze maken wel of niet gaan

Keuze maken wel of niet gaan

Karin en ik mochten zaterdag op de Landelijke dag van Mama Vita twee keer een lezing geven over autisme en Burn-out.
Voor het eerst dat ik op de Landelijke Mamavita dag was. Eigenlijk kon ik vorig jaar ook wel hierheen, omdat ik Regiomoeder van Friesland (samen met Wietske Hoekstra) was. Ik heb toen de keuze gemaakt om niet te gaan, hoe jammer ik het ook vind.
Waarom ben ik nu wel gegaan en vorig jaar niet. Als doel lezing geven kost mij minder energie dan als regiomoeder.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin