Home » Blog » Energiemanagement » Energie in balans, lijkt heel simpel maar dat is het niet!

Energie in balans, lijkt heel simpel maar dat is het niet!

door | 16 sep, 2023 | Balansmanagement, Energiemanagement

Een paar jaar geleden heb ik een mindmap gemaakt om balans in energie voor mijzelf te krijgen. Niet alle rollen kloppen meer, zoals “juffrouw” tot 1 juni. Dit was in de coronaperiode, toen mijn zoon online lessen volgde.

Zoals je kunt zien op de afbeelding, is het niet zo makkelijk om de energie in balans te houden. Ik moet oOveral  rekening mee houden. Aan de ene kant moet ik 50% aan mezelf denken. en aan de andere kant heb ik verschillende rollen, onverwachte gebeurtenissen, doe- en denk activiteiten, , externe en interne prikkels.

Aan mezelf denken wil ik doen aan de hand van de piramide. Zie ook de afbeelding; ik heb de piramide gebruikt die gebaseerd is op Maslow’s hiëracrchie van behoeften.

Om dit allemaal in balans te krijgen, heb ik alles wat mij energie kost en waarvan ik energie krijg in percentages gezet. Je kunt dit ook doen aan de hand van de lepeltheorie (daar weet Nynke Zuurmond-Bennink alles van). Zelf heb ik niet veel met lepels, maar wel met cijfers. Hier ben ik dol op. Mijn energie omzetten in lepels begreep ik niet, maar met percentages lukt het wel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Een paar jaar geleden was ik nog aan het onderzoeken hoe om te gaan met externe prikkels en of ik HSP (Hoog Sensitief Persoon) was. Externe prikkels komen binnen via de zintuigen: zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Ik ben erg gevoelig voor zien en horen. Hier kan ik nu veel beter mee omgaan, bijvoorbeeld door meer mijn koptelefoon en oordopjes te gebruiken. Ook doe ik thuis mijn lamellen iets dichter voor het zonlicht. Dit scheelt enorm in prikkels. Nee ik ben niet HSP, dit hoort voornamelijk bij mijn autisme.

Heb jij ook moeite met jouw energiebalans en wil je daarbij ondersteuning? Ik help je graag!  Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek.

Dit kan via https://schootkrachtautismecoaching.com/afspraak-inplannen/

Over Miranda

Mijn naam is Miranda Schoot, ik ben 48 jaar en woon in Harlingen. Samen met mijn man hebben we 1 zoon van 17 jaar. Sinds 2010 weet mijn zoon dat hij autisme heeft en ik weet het sinds 2013.

Ik weet hoe grillig autisme kan zijn en ook ik heb dieptepunten meegemaakt zoal op het werk en thuis zoals bv. depressie en burn out.

Gerelateerde artikelen

De stille vermoeidheid achter mijn woorden

De stille vermoeidheid achter mijn woorden

Praten kost energie bij autisme – Hoe ik omga met mentale uitputting na gesprekken. Praten lijkt iets simpels. Maar voor mij – en voor veel mensen met autisme – is het allesbehalve vanzelfsprekend. Gesprekken, hoe leuk ook, kunnen mij mentaal compleet uitputten. In dit persoonlijke blog neem ik je mee in mijn ervaring: hoe sociale situaties voelen, wat ik nodig heb om te herstellen en hoe ik probeer mijn energie te bewaken.
Herkenbaar of juist nieuw voor je? Lees mee.

Lees meer

Als het tegenzit…..

Als alles goed gaat, heb ik niet zoveel last van mijn autismekenmerken. Ik kan dan heel goed functioneren, zowel thuis als op het werk.

Maar als iets veranderd, (ook als is het voor iemand anders iets kleins) heb ik echt last van mijn autismekenmerken.

Lees meer
Waarom balans houden voor mij een dagelijkse uitdaging is

Waarom balans houden voor mij een dagelijkse uitdaging is

In deze persoonlijke blog deel ik waarom balans vinden voor mij, als vrouw met autisme, een dagelijkse uitdaging is. Hoe ik mijn energie verdeel, wat mij helpt en waarom onverwachte situaties zoveel impact kunnen hebben. Herkenbaar voor velen – of juist helpend om beter te begrijpen wat leven met autisme betekent

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin