Home » Blog » Energiemanagement » Omschakel- en hersteltijd
Omschakel- en-hersteltijd

Omschakel- en hersteltijd

door | 4 mei, 2025 | Balansmanagement, Energiemanagement

Wat de meeste mensen niet weten en begrijpen, is dat ik omschakeltijd en hersteltijd nodig heb. Meestal is dit niet aan mij te zien.

Omschakeltijd

Op een vrije dag heb ik verschillende activiteiten, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke taken, privé- en telefonische afspraken,  met de hond uit en eten koken.

Tussen de verschillende activiteiten heb ik tijd nodig om over te schakelen van de ene naar de andere activiteit. Bijvoorbeeld van stofzuigen en dweilen naar een telefonisch afspraak.

De activiteiten zelf kosten mij niet zoveel energie (behalve he reizen) maar het omschakelen wel. Hoe meer ik moet omschakelen des te meer energie het mij kost.

Op een dag met zes verschillende activiteiten ben ik dus wel 3 tot 5 uur mentale energie kwijt.

Hier moet ik dus rekening mee houden in mijn planning. Voor mij betekent dit dat ik 2 a 3 verschillende activiteiten op een dag kan doen, afhankelijk van de aard van de activiteit.  

Hersteltijd

Reizen, nadenken of sociale interactie kosten mij veel energie. Ik heb daarna tijd nodig om te herstellen.

Privégesprekken voeren kost mij ook veel energie. De gesprekken gaan vaak van het ene onderwerp naar het andere. Als ik daarna alleen ben, moet ik alles verwerken. Ik ben dan helemaal gaar. ’s Avonds lig ik daardoor niet laat op bed, maar toch kan ik moeilijk in slaap komen of word ik ’s nachts vaak wakker.

Naar verjaardagen gaan betekent voor mij dat ik de volgende dag weinig energie heb. Workshops geven is prachtig om te doen, maar het kost me wel een dag om bij te komen. Privéafspraken of bezoek kosten mij een paar uur hersteltijd.

 Inplannen

Waar ik dus rekening mee moet houden bij het plannen, is dat ik niet te veel activiteiten op een dag zet en voldoende tijd voor omschakeltijd en hersteltijd inplan. Als ik dit niet doe, ga ik over mijn grens. Bij onverwachte activiteiten, zoals bezoek of telefoontjes, lukt het mij niet meer om de andere geplande activiteiten te doen.

Ik weet sinds 2013 dat ik autisme heb. Dit is een van de dingen waar ik nog steeds moeite mee heb, maar het gaat steeds beter, omdat ik me ervan bewust ben.

 

Over Miranda

Ik ben Miranda Schoot, 50 jaar, woon in St. Annaparochie en ben moeder van een zoon van 19 jaar. Sinds 2013 weet ik dat ik autisme heb. Mijn zoon kreeg die diagnose in 2010.

Autisme is grillig en ik heb zelf ervaren hoe zwaar het kan zijn – van overprikkeling, vermoeidheid en chaos tot depressie en burn-out. Maar ik heb ook gemerkt dat het anders kan. Door bewuste stappen te zetten richting meer overzicht, rust en houvast, heb ik meer energie en ruimte gekregen voor mezelf, mijn gezin, werk en studie.

Die ontwikkeling gun ik anderen ook.

Ik begeleid (jong)volwassenen met autisme die veel stress ervaren in hun werk of privéleven. Met een persoonlijke en gestructureerde aanpak help ik hen meer rust, grip en balans te vinden.

Daarnaast geef ik workshops, lezingen en trainingen om kennis te delen en praktische handvatten te bieden. Ook schrijf ik blogs met persoonlijke verhalen, om herkenning te bieden en bewustzijn over autisme te vergroten.

Ook mensen uit de omgeving van iemand met autisme – zoals ouders, partners, collega’s, leraren of (zorg)professionals – kunnen bij mij terecht voor begeleiding en advies.

Mijn missie: mensen met autisme helpen van overleven naar leven.

Gerelateerde artikelen

De stille vermoeidheid achter mijn woorden

De stille vermoeidheid achter mijn woorden

Praten kost energie bij autisme – Hoe ik omga met mentale uitputting na gesprekken. Praten lijkt iets simpels. Maar voor mij – en voor veel mensen met autisme – is het allesbehalve vanzelfsprekend. Gesprekken, hoe leuk ook, kunnen mij mentaal compleet uitputten. In dit persoonlijke blog neem ik je mee in mijn ervaring: hoe sociale situaties voelen, wat ik nodig heb om te herstellen en hoe ik probeer mijn energie te bewaken.
Herkenbaar of juist nieuw voor je? Lees mee.

Lees meer
Waarom balans houden voor mij een dagelijkse uitdaging is

Waarom balans houden voor mij een dagelijkse uitdaging is

In deze persoonlijke blog deel ik waarom balans vinden voor mij, als vrouw met autisme, een dagelijkse uitdaging is. Hoe ik mijn energie verdeel, wat mij helpt en waarom onverwachte situaties zoveel impact kunnen hebben. Herkenbaar voor velen – of juist helpend om beter te begrijpen wat leven met autisme betekent

Lees meer

0 reacties

Tweet
Share
Share
Pin