Home » Blog » Energiemanagement » Omschakel- en hersteltijd
Omschakel- en-hersteltijd

Omschakel- en hersteltijd

door | 29 aug, 2022 | Balansmanagement, Energiemanagement

Wat de meeste mensen niet weten en begrijpen is, dat ik omschakeltijd en hersteltijd nodig heb. De mensen zien het niet aan mij.

Omschakeltijd

Op een vrije dag heb ik activiteiten zoals bijvoorbeeld dochterlief wegbrengen, huishouding, privé en telefonisch afspraak, vogels eten geven, dochterlief ophalen en eten koken.

Tussen de verschillende activiteiten heb ik tijd nodig om van de ene activiteit stofzuigen en dweilen om te schakelen naar andere activiteit telefonisch afspraak.

De activiteiten kosten mij niet zoveel energie (behalve het gereis) maar het omschakelen wel. Hoe meer ik moet omschakelen des te meer energie het mij kost.

Dus op een dag met zes verschillende activiteiten ben ik wel 3 tot 5 uren mentale energie kwijt.

Hier moet ik dus rekening meehouden in mijn dag. Voor mij betekent het dat ik 2 a 3 verschillende activiteiten kan doen op een dag. Hangt van de activiteit af.

 

Hersteltijd

Het gereis, nadenken of sociale interactie kosten mij heel veel energie. Ik heb dan tijd nodig om te herstellen.

Naar verjaardagen gaan, betekent voor mij de volgende dag weinig energie. Workshops geven, prachtig om te doen, maar het kost mij wel een dag om bij te komen. Voetballen kijken bij mijn dochter, privé afspraken of visite kost mij paar uren hersteltijd.

 

Inplannen

Waar ik dus rekening mee moet houden met inplannen is niet teveel activiteiten, omschakeltijd en hersteltijd inplannen. Als ik dit niet doe, ga ik over mijn grens. Bij onverwachte activiteiten, zoals bezoek, telefoontjes etc lukt het mij niet meer om de andere activiteiten te doen, wat ik ingepland heb.

Ik weet sinds 2013 dat ik autisme heb. Dit zijn wel 1 van de dingen waar ik nog steeds moeite mee heb. Het gaat wel steeds beter, omdat ik er bewust van ben.

 

Over Miranda

Mijn naam is Miranda Schoot, ik ben 47 jaar en woon in Harlingen. Samen met mijn man hebben we 1 dochter van 16 jaar. Sinds 2010 weet mijn dochter dat ze autisme heeft en ik weet het sinds 2013.

Ik weet hoe grillig autisme kan zijn en ook ik heb dieptepunten meegemaakt zoal op het werk en thuis zoals bv. depressie en burn out.

Gerelateerde artikelen

Als het tegenzit…..

Als het tegenzit…..

Als alles goed gaat, heb ik niet zoveel last van mijn autismekenmerken. Ik kan dan heel goed functioneren, zowel thuis als op het werk.

Maar als iets veranderd, (ook als is het voor iemand anders iets kleins) heb ik echt last van mijn autismekenmerken.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin