Home » Blog » Autisme » Terugblik 2024, vooruitblik 2025

Terugblik 2024, vooruitblik 2025

door | 29 dec, 2024 | Autisme

Maand december

Maand december vind ik altijd een uitdaging. Daarom neem ik de laatste paar jaar ook twee weken vrij. Dit is iets waar ik dan ook echt aan toe ben. Zo kan ik weer opladen voor het nieuwe jaar. Ik heb bijna twee weken vrij gehad, en dat was ook wel nodig. Even opladen voor het nieuwe jaar.

Tijdens de twee weken dat ik vrij heb, komt er niet veel uit mijn handen. Ik wil van alles doen, maar het lukt me niet. Eerst frustreerde mij dat enorm, maar inmiddel leg ik me hierbij neer. Het is niet anders. Wat wel lukt is het ordenen papieren en het bijwerken van de administratie. Ordenen en bijwerken vind ik prachtig om te doen.

TERUGBLIK 2024

Coachen

Ik heb verschillende klanten gecoacht (jongeren, volwassenen, ouders, en partners).
Het kantoor in Leeuwarden heb ik opgezegd. Dit jaar werkte ik meer online en ging ik naar de mensen toe. Ik huur nu een kantoorruimte 1 à 2 keer per week, wat veel goedkoper voor mij is.

Samenwerking met Karin Simonis-Wigbels

Dit jaar hebben we verschillende workshops gegeven:

  • Autismebelevingcircuit
  • Grip op Stress
  • Wegwijzer naar zelfvertrouwen en acceptatie

Nieuw dit jaar was een groepstraining “Laat stress geen burn-out worden”, wat fantastisch was om te doen. Ook hebben we verschillende lezingen gegeven over onder andere autisme en depressie, en autisme en ouderschap.

Een nieuw initiatief was onze nieuwjaarsactie voor workshops en lezingen, waar massaal gebruik van werd gemaakt. Het e-book ‘Feestdagenspecial’ was ook weer beschikbaar om te downloaden.

De workshop Autismebelevingcircuit hebben wij op locatie mogen organiseren bij:

  • Zone College in Zwolle
  • Hardenberg Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden
  • Zorginstantie in Amsterdam
  • NVA Friesland in Joure (2x)
  • Mama Vita in Velsemerbroek
  • Kindpunt in Peize
  • Zorginstantie in Heerhugowaard
  • Firda in Sneek. (Karin was niet aanwezig)

Daarnaast hebben wij workshops gegeven over autisme en ouderschap bij NVA in Steenwijk, en over autisme en depressie bij Mama Vita in Zaanstad. Ook mocht ik een workshop over autisme en autistische burn-out organiseren tijdens de Mama Vita-dag in Culemborg.

Vrijwilligerswerk

Bij NVA Friesland heb ik samen met Catharina een proeverij van het Autismebelevingcircuit georganiseerd. Dit was leuk om te doen, en er was veel animo voor. 

Bij PAS Nederland ben ik samen met Arjen gastpersoon bij de contactdagen in Sneek en Leeuwarden. Twee keer per jaar worden deze contactdagen georganiseerd voor mensen met autisme.

Persoonlijke ontwikkeling

Ik ben begonnen met de opleiding tot jobcoach, die ik in mijn eigen tempo volg. Ik heb de Krachtdag van Stienke de Jager en Maike Arends gevolgd, waarbij het thema ‘Grenzen’centraal stond. Voor gecertificeerde coaches van Autismecoach.nl hebben we gewandeld, begeleid door Stienke de Jager. Daarnaast volgde ik de opleidingen Neurodiversiteit en PDA (Pervasieve Dwangmatige Autonomie)

Ik heb besloten om niet meer ver te reizen voor opleidingen. Het reizen kost mij veel energie, en ik moet telkens enkele dagen herstellen. Voor opleidingen wil ik maximaal 1 uur enkele reis reizen.

VOORUITBLIK 2025

Dit jaar heb ik besloten om meer workshops, lezingen, cursussen en groepstrainingen te organiseren. Dit betekent dat ik geen tijd meer heb voor ambulante begeleiding.  De begeleiding van de klanten die ik nog heb, blijf ik wel doen, maar coachtrajecten zal ik iets minder vaak uitvoeren.

Ook heb ik besloten te stoppen met mijn vrijwilligerswerk voor Pas Nederland. Hoewel het maar vier keer per jaar was, vallen de zaterdagen in mijn oplaaddagen en die heb ik nodig om goed te kunnen functioneren. Maar zaterdags en zondags zijn mijn oplaaddagen.

Karin en ik gaan meer online/live workshops/lezingen organiseren. We blijven ook workshops op locatie organiseren. De volgende groep jaartraining begint in maart 2025. We hebben dit jaar ook al wat workshops Autismebelevingcircuit op locatie staan in Steenwijk, St. Annaparochie en twee voor NVA Friesland. 

Nieuw dit jaar is een workshop in de autimseweek georganiseerd door Triny Reesink, Joke Jesse, Karin Simonis-Wigbels en ik over “Communiceren doe je samen”. Deze workshop is een opstapje naar een groepstraining communicatie, die we dit jaar gaan aanbieden.

Ik wil ook dit jaar groepstraining voor jongeren organiseren. Hier ben ik nog voor aan het brainstormen.

Ik ben ook van plan om een groepstraining voor jongeren te organiseren, waar ik nog volop over aan het brainstormen ben.

Verder wil ik graag de opleiding “Jouw autisme” van Suzanne Rouwhorst volgen, wal al een tijdje op mijn lijstje staat. Dit jaar ga ik ervoor!

Ook wil ik doorgaan met mijn jobcoachopleiding. Misschien word ik dit jaar zelfs gastspreker, en wil ik meer samenwerkingen aangaan met andere mensen.

Wauw, nu ik alles op een rijtje heb gezet, besef ik dat ik best wel veel heb gedaan dit jaar!

    Mijn passie blijft hetzelfde:

    Mensen meer inzicht geven, bewustwording creëren en laten ervaren wat autisme betekent voor iemand met autisme in thuis-, school- of werksituatie.

    Over Miranda

    Ik ben Miranda Schoot, 50 jaar, woon in St. Annaparochie en ben moeder van een zoon van 19 jaar. Sinds 2013 weet ik dat ik autisme heb. Mijn zoon kreeg die diagnose in 2010.

    Autisme is grillig en ik heb zelf ervaren hoe zwaar het kan zijn – van overprikkeling, vermoeidheid en chaos tot depressie en burn-out. Maar ik heb ook gemerkt dat het anders kan. Door bewuste stappen te zetten richting meer overzicht, rust en houvast, heb ik meer energie en ruimte gekregen voor mezelf, mijn gezin, werk en studie.

    Die ontwikkeling gun ik anderen ook.

    Ik begeleid (jong)volwassenen met autisme die veel stress ervaren in hun werk of privéleven. Met een persoonlijke en gestructureerde aanpak help ik hen meer rust, grip en balans te vinden.

    Daarnaast geef ik workshops, lezingen en trainingen om kennis te delen en praktische handvatten te bieden. Ook schrijf ik blogs met persoonlijke verhalen, om herkenning te bieden en bewustzijn over autisme te vergroten.

    Ook mensen uit de omgeving van iemand met autisme – zoals ouders, partners, collega’s, leraren of (zorg)professionals – kunnen bij mij terecht voor begeleiding en advies.

    Mijn missie: mensen met autisme helpen van overleven naar leven.

    Gerelateerde artikelen

    Van overleven naar leven en genieten

    Van overleven naar leven en genieten

    Vanaf de geboorte van mijn zoon tot zijn 7e jaar ging ik maar door. Ik werd eigenlijk geleefd, zorgde niet echt voor mijzelf. Hier nam ik geen tijd voor. Mijn zoon ging voorop. Als mijn zoon het maar goed heeft. Ik wist nog niet dat ik Autisme had. Er kwam zoveel op mij af. Ik nam teveel verantwoordelijkheid, teveel controle willen houden en stond altijd voor iedereen klaar,

    Lees meer

    0 reacties

    Tweet
    Share
    Share
    Pin