Home » Blog » Balansmanagement » Studiedrang versus zelfzorg: mijn zoektocht naar balans tussen willen, voelen, doen en denken

Studiedrang versus zelfzorg: mijn zoektocht naar balans tussen willen, voelen, doen en denken

door | 30 jun, 2025 | Balansmanagement

Inleiding:

Balans vinden tussen willen, voelen, doen en denken is voor mij ontzettend lastig. Vooral als het gaat om het volgen van opleidingen of trainingen over autisme. Mijn wil en enthousiasme nemen het vaak over, waardoor ik voorbijga aan mijn gevoel en grenzen. In deze blog deel ik mijn persoonlijke worsteling én wat ik inmiddels anders doe.


Mijn passie voor leren over autisme

Ik vind het geweldig om meer te leren over autisme. Opleidingen en trainingen geven me een enorme kick. Ik wil me blijven ontwikkelen, om mezelf beter te begrijpen én volwassenen met autisme nog beter te kunnen begeleiden.

In 2019 volgde ik meerdere opleidingen, waaronder:

  • Brain Blocks

  • Teken je gesprek

  • Ontdek autisme

  • Basiscursus Geef me de 5

  • De start van de verdieping tot autismecoach

Allemaal waardevolle trajecten, maar het vroeg veel te veel van mij. Mijn wil was te groot, ik deed het zonder erbij na te denken, en ik lette niet op hoe ik me voelde ná zo’n intensieve dag.


Overprikkeld en uitgeput

Na een opleidingsdag (of twee) was ik totaal leeg. Overprikkeld. Twee dagen geen energie meer. Ik lag dan uitgeput op de bank, kon me niet concentreren, en alles ging langs me heen. Alsof ik als een mummie door de dagen bewoog.

Iemand kan dan makkelijk zeggen: “Dan doe je toch geen opleiding?”
Maar zo simpel is het niet.

Mijn interesse in autisme is zó groot, dat ik me er volledig op stort. Vaak speelt ook de angst mee dat ik een eenmalige kans misloop. Als iets waardevol of interessant lijkt, doe ik het – zonder stil te staan bij de consequenties.


Een andere benadering

In 2020 volgde ik enkel nog de verdiepingsopleiding tot autismecoach. Ook dat was een tweedaagse training, maar dit keer deed ik het anders.

Ik probeerde meer naar mijn gevoel te luisteren. Bijvoorbeeld door:

  • Alleen de middagen te volgen

  • Langer te pauzeren

  • Eerlijk aan te geven als het niet meer ging

  • Mijn grenzen uit te spreken

En weet je? Ik had ineens meer energie over. Ik bleef helder en was minder moe. Alleen dat al voelde als winst.


Reflectie

Deze balans tussen willen, voelen, doen en denken blijft voor mij een uitdaging. Maar stap voor stap leer ik beter af te stemmen op mijn lichaam, mijn grenzen en wat haalbaar is. Zodat mijn passie geen uitputtingsslag wordt, maar juist iets waar ik kracht uit haal.


Call to action

Herken jij deze worsteling tussen enthousiasme en overprikkeling? Of ga jij ook snel over je grenzen bij iets wat je eigenlijk heel leuk vindt?
Laat het me weten in een reactie of stuur een berichtje. Je bent niet alleen. 
Wil je leren hoe je beter met je energie en prikkels om kunt gaan? Kijk dan eens bij mijn coaching of workshops.

Over Miranda

Ik ben Miranda Schoot, 50 jaar, woon in St. Annaparochie en ben moeder van een zoon van 19 jaar. Sinds 2013 weet ik dat ik autisme heb. Mijn zoon kreeg die diagnose in 2010.

Autisme is grillig en ik heb zelf ervaren hoe zwaar het kan zijn – van overprikkeling, vermoeidheid en chaos tot depressie en burn-out. Maar ik heb ook gemerkt dat het anders kan. Door bewuste stappen te zetten richting meer overzicht, rust en houvast, heb ik meer energie en ruimte gekregen voor mezelf, mijn gezin, werk en studie.

Die ontwikkeling gun ik anderen ook.

Ik begeleid (jong)volwassenen met autisme die veel stress ervaren in hun werk of privéleven. Met een persoonlijke en gestructureerde aanpak help ik hen meer rust, grip en balans te vinden.

Daarnaast geef ik workshops, lezingen en trainingen om kennis te delen en praktische handvatten te bieden. Ook schrijf ik blogs met persoonlijke verhalen, om herkenning te bieden en bewustzijn over autisme te vergroten.

Ook mensen uit de omgeving van iemand met autisme – zoals ouders, partners, collega’s, leraren of (zorg)professionals – kunnen bij mij terecht voor begeleiding en advies.

Mijn missie: mensen met autisme helpen van overleven naar leven.

Gerelateerde artikelen

Ik en zelfzorg

Ik en zelfzorg

Voordat ik mijn eerste burn-out kreeg in 2011, ging ik alsmaar door, totdat ik letterlijk en figuurlijk neer viel. Ik nam geen rust, slapen ging niet meer. Op het laatst sliep ik maanden niet, maar ging wel naar het werk. Ik vond het werk te belangrijk.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin