Sinds het vierde jaar van mijn zoon wisten we dat ze de symptomen van ASS heeft. Ik zag elke keer mijn spiegelbeeld en kon daar niet mee omgaan.
de symptomen die hij heeft zijn onder andere:
In 2013 heb ik mij laten onderzoeken bij een GGZ instelling. Daar kwam de diagnose ASS-PDD-nos uit.
Je denkt, mooi probleem opgelost, de ontbrekende puzzelstukjes kan ik nu plaatsen. Nee dus, ik kon dit niet verdragen.
Ik heb een STEMPEL dat PDD-nos heet. Belachelijk. Ik was kwaad, verdrietig, wanhopig, teleurgesteld in mijzelf. Ik gaf mijzelf de schuld, dat Sam PDD-nos heeft en ga maar zo door. Dit heeft wel een paar jaar geduurd, voordat ik het accepteerde en verwerkt heb.
Vanaf 2013 ging ik alleen van de negatieve kant uit van Autisme. Dit heeft een paar jaar geduurd. Ik zag mij niet meer als Miranda, maar als een Autist.
in deze periode was ik ook nog bezig met mijn studie secretaresse. Maar ja, als autist hoef je niet secretaresse worden. Je moet snel kunnen omschakelen, spoedklusjes, telefoontjes tussendoor en ga maar zo door. Ik baalde enorm. Dat kan er ook wel bij. Secretaresse werkzaamheden vond ik prachtig om te doen.
Positiviteit over mijn autisme
Het heeft wel een paar jaar geduurd, voordat ik wat positief was over mijn autisme kenmerken. Ik zie nu vooral de positieve kanten van mijn Autisme:
-loyaliteit
-eerlijkheid
-betrouwbaarheid
-detailgericht
-erg betrokken
-afspraak is afspraak
-erg nauwkeurig
-kwaliteitsbewustzijn
-goed geheugen
-heel veel doorzettingsvermogen
-analitisch vermogen
-leervermogen
-erg zorgzaam
Bij de GGZ instelling heb ik veel geleerd over de psycho-educatie, sociale vaardigheden en cognitieve gedragstherapie. Ik kreeg veel Tools mee om er mee om te gaan. Maar een nadeel was, hoe ga je allemaal met de Tools om. Wanneer heb ik welk Tool nodig. Ik had een gevoel dat ik op straat werd gezet en dat ik er alleen voor stond.
Ik weet hoe grillig autisme kan zijn en ook ik heb dieptepunten meegemaakt zoal op het werk en thuis zoals bv. depressie en burn out.
Mijn negatieve ervaringen met autisme, zoals moe zijn van alle drukte en chaos, overprikkeling, geen grip hebben, alleen maar willen terugtrekken is uitgelopen naar positieve ervaringen zoals willen werken naar minder chaos, meer overzicht en samenhang, flexibeler, betere grenzen stellen, houvast, tijd en energie voor mijzelf en het gezin, werk en studie. Dit vond ik zo waardevol, dat ik het graag wilde overbrengen naar (jong) volwassenen met autisme die er ook mee stoeien.
Sinds juni 2018 ben ik autismecoach en in 2019 gecertificeerd. Ik begeleid (jong) volwassenen met autisme in onder andere:
om ze te ondersteunen en begeleiden, zoals:
Ook werkgevers, zorgprofessionals, leerkrachten, of ouders kunnen bij mij terecht als ze vragen hebben over autisme.
Sinds 2019 werk ik samen met Karin Simonis-Wigbels van Mooi! Lifecoaching.
Vandaag is het oudjaarsdag. Deze dag beschouw ik echt als een overlevingsdag. Het liefst zou…
Een paar jaar geleden had ik hier moeite mee. Ik zei vaak ‘ja’, zowel in…
Maand december vind ik altijd een uitdaging. Daarom neem ik de laatste paar jaar ook…
Net terug van weekendje weg geweest. Krijg ik de vraag; Een leuk weekendje weggeweest? Ja…
Vanaf de geboorte van mijn zoon tot zijn 7e jaar ging ik maar door. Ik…