Home » Blog » Autisme » Mijn negatieve ervaring met autisme omgezet naar iets positiefs

Mijn negatieve ervaring met autisme omgezet naar iets positiefs

door | 6 jun, 2022 | Autisme

Sinds het vierde jaar van mijn zoon wisten we dat ze de symptomen van ASS heeft. Ik zag elke keer mijn spiegelbeeld en kon daar niet mee omgaan.

de symptomen die hij heeft zijn onder andere:

 • Gevoelens niet uiten.
 • Een tragere denksnelheid, waardoor hij heel snel vermoeid raakt.
 • Overspoeld door te veel prikkels.
 • Moeite houden met overzicht.
 • Omgevingsveranderingen.
 • Niet goed om kunnen gaan met vrije tijd.
 • Moeite met aandacht te verdelen.

In 2013 heb ik mij laten onderzoeken bij een GGZ instelling. Daar kwam de diagnose ASS-PDD-nos uit.

Je denkt, mooi probleem opgelost, de ontbrekende puzzelstukjes kan ik nu plaatsen. Nee dus, ik kon dit niet verdragen.

Ik heb een STEMPEL dat PDD-nos heet. Belachelijk. Ik was kwaad, verdrietig, wanhopig, teleurgesteld in mijzelf. Ik gaf mijzelf de schuld, dat Sam PDD-nos heeft en ga maar zo door. Dit heeft wel een paar jaar geduurd, voordat ik het accepteerde en verwerkt heb.

Vanaf 2013 ging ik alleen van de negatieve kant uit van Autisme. Dit heeft een paar jaar geduurd. Ik zag mij niet meer als Miranda, maar als een Autist.

in deze periode was ik ook nog bezig met mijn studie secretaresse. Maar ja, als autist hoef je niet secretaresse worden. Je moet snel kunnen omschakelen, spoedklusjes, telefoontjes tussendoor en ga maar zo door. Ik baalde enorm. Dat kan er ook wel bij. Secretaresse werkzaamheden vond ik prachtig om te doen.

Positiviteit over mijn autisme
Het heeft wel een paar jaar geduurd, voordat ik wat positief was over mijn autisme kenmerken. Ik zie nu vooral de positieve kanten van mijn Autisme:

-loyaliteit
-eerlijkheid
-betrouwbaarheid
-detailgericht
-erg betrokken
-afspraak is afspraak
-erg nauwkeurig
-kwaliteitsbewustzijn
-goed geheugen
-heel veel doorzettingsvermogen
-analitisch vermogen
-leervermogen
-erg zorgzaam

Bij de GGZ instelling heb ik veel geleerd over de psycho-educatie, sociale vaardigheden en cognitieve gedragstherapie. Ik kreeg veel Tools mee om er mee om te gaan. Maar een nadeel was, hoe ga je allemaal met de Tools om. Wanneer heb ik welk Tool nodig. Ik had een gevoel dat ik op straat werd gezet en dat ik er alleen voor stond.

Ik weet hoe grillig autisme kan zijn en ook ik heb dieptepunten meegemaakt zoal op het werk en thuis zoals bv. depressie en burn out.

Mijn negatieve ervaringen met autisme, zoals moe zijn van alle drukte en chaos, overprikkeling, geen grip hebben, alleen maar willen terugtrekken is uitgelopen naar positieve ervaringen zoals willen werken naar minder chaos, meer overzicht en samenhang, flexibeler, betere grenzen stellen, houvast, tijd en energie voor mijzelf en het gezin, werk en studie. Dit vond ik zo waardevol, dat ik het graag wilde overbrengen naar (jong) volwassenen met autisme die er ook mee stoeien.

Sinds juni 2018 ben ik autismecoach en in 2019 gecertificeerd. Ik begeleid (jong) volwassenen met autisme in onder andere:

 • veel stress ervaren en graag rust willen.
 • net gehoord hebben dat ze autisme hebben.

om ze te ondersteunen en begeleiden, zoals:

 • Meer inzicht in hun autisme (psycho-educatie) in sociale vaardigheden.
 • In goede aanpassingen in leef-en werkomgeving.
 • In leren plannen en organiseren.
  levensloopbegeleiding steun bij kleine en grote veranderingen.
 • Ambulante begeleiding.
 • Betere relatie met partner/collega´s/buren etc.

Ook werkgevers, zorgprofessionals, leerkrachten, of ouders kunnen bij mij terecht als ze vragen hebben over autisme.

Sinds 2019 werk ik samen met Karin Simonis-Wigbels van Mooi! Lifecoaching.

Wij hebben onze kennis paar jaar geleden gebundeld door verschillende workshops/lezingen en trainingen te geven.
In onze samenwerking tijdens de workshops/lezingen en trainingen zal je dan ook geregeld van die momentjes tegenkomen waarin je ter plekke te maken krijg met het plezier van onze verschillen in denken en doen;).
Samen vormen we een mooi duo dat vanuit diverse perspectieven met je mee kan denken.
Ons missie is om de mensen met autisme en mensen die te maken hebben met autisme zoals: partners, familie, collega´s, leraren, werkgevers, zorgprofessionals meer inzicht, bewustwording, begrip met autisme te krijgen.
Wij geven ook groepstraining voor ouders en (jong) volwassenen met autisme. Voor mij is het de eerste keer dat ik een groepstraining geef. Karin doet dit al een paar jaar. Fantastisch om samen met Karin te mogen doen. Wij vullen elkaar goed aan. Karin ziet het van de buitenkant en ik vanuit de binnenkant;).
Het is heel apart, maar door anderen te helpen kan ik beter met mijn eigen autisme omgaan. Autisme is en blijft een zwarte leidraad door mijn leven. Hier heb ik ook een blog over geschreven.https://schootkrachtautismecoaching.com/autisme/zwarte-draad-door-mijn-leven/.

Over Miranda

Mijn naam is Miranda Schoot, ik ben 48 jaar en woon in Harlingen. Samen met mijn man hebben we 1 zoon van 17 jaar. Sinds 2010 weet mijn zoon dat hij autisme heeft en ik weet het sinds 2013.

Ik weet hoe grillig autisme kan zijn en ook ik heb dieptepunten meegemaakt zoal op het werk en thuis zoals bv. depressie en burn out.

Gerelateerde artikelen

Zwarte draad door mijn leven

Zwarte draad door mijn leven

Ik hoor heel vaak van mensen die net de diagnose autisme hebben gekregen dat ze daarmee blij zijn. Het geeft rust, dat ze weten wat er aan de hand is.

Zo heb ik het niet beleefd. Sinds ik de diagnose ASS heb gekregen is mijn vertrouwen volkomen beschadigd. Ik ben onzeker geworden. Mijn controle over mijzelf was ik kwijt. En mijn grip op mijn leven was totaal weg.

lees verder
Als het tegenzit…..

Als het tegenzit…..

Als alles goed gaat, heb ik niet zoveel last van mijn autismekenmerken. Ik kan dan heel goed functioneren, zowel thuis als op het werk.

Maar als iets veranderd, (ook als is het voor iemand anders iets kleins) heb ik echt last van mijn autismekenmerken.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin