relax-sessie
Een structuur kan je helpen om meer rust te creëren en biedt een manier waarop je dit kunt aanpakken. Je brengt meestal structuur aan op momenten dat je ergens moeite mee hebt, of wanneer iets veel tijd kost. Soms breng je structuur aan omdat je onrustig wordt door het ontbreken van overzicht.
Veel mensen hebben een hekel aan het woord structuur. Ik herken dat ook. Je kunt het ook houvast noemen. Houvast is voor mij erg belangrijk. Als ik dat niet heb, spook ik niets uit. Dan kom ik de deur niet meer uit.
Aspecten waar je bijvoorbeeld meer structuur in aan kunt brengen zijn:
Signalen waaraan je kunt merken dat je niet voldoende overzicht hebt:
Mijn structuur verandert
Twee jaar geleden probeerde ik twee keer in de week te gaan fitnessen. Leuk en aardig allemaal, maar mijn structuur verandert. Er kwam een activiteit bij in mijn weekschema. Net had ik mijn privéleven en werk in balans, en nu werd het weer puzzelen hoe ik dit kon inpassen. Meer schakelen, meer activiteiten en vaker de deur uit kostten mij meer energie. Dit moest ik opnieuw incalculeren.
Als ik dat niet deed, en maar doorging zonder overzicht, raakte ik mijn grip kwijt. Het werd chaotisch en onrustig.
Teveel chaos, onrust en verlies van grip veroorzaakten stress bij mij -> ik trok mij terug en blokkeerde.
Oplossing een nieuw overzicht maken, op papier. En accepteren dat het tijd en energie kost op de korte termijn. Op de lange termijn levert het mij juist energie op: ik heb weer overzicht, mijn balans tussen prive en werk is hersteld, en wat voor mij belangrijk is: ik ben in beweging.
Voor mij is het een grote stap om weer iets nieuws te doen. Vaak houd ik mezelf tegen omdat iets in het begin veel energie kost. Daar heb ik dan geen zin in. Nu denk ik: leuk fitnessen én samen met mijn zoon – gezellig! Hier krijg ik juist ook energie van.
In plaats van in mijn hoofd te blijven hangen, kom ik in ACTIE!!!!
Teveel structuur
Teveel structuur is ook niet verstandig. Dat heb ik zelf ervaren. Ik had een prachtig, perfect huishoudschema gemaakt. Maar dat werkte niet. Ik kreeg er alleen maar stress van.
Er stond bijvoorbeeld in dat ik elke dag moest stofzuigen, dweilen, en het toilet schoonmaken. Één keer per week moest ik ook afstoffen, en veel meer. Dit bleek niet haalbaar.
Op maandag had ik bijvoorbeeld stofzuigen, dweilen, toilet schoonmaken, afwassen en wassen gepland. Prachtig op papier, maar ik had ook een drukke werkdag. Na het werk was mijn energie op, maar mijn schema zei dat ik nog allerlei taken moest doen -> STRESS.
In het weekend moest ik de badkamer schoonmaken staan, maar dan had ik vaak ook andere activiteiten gepland -> STRESS.
Het strakke huishoudschema gaf mij veel onrust en een naar gevoel, omdat het me niet lukte alles af te vinken. Als ik een druk of tijdsdruk ervaar, blokkeer ik. Ik word er heel onrustig van.
Oplossing: het huishoudschema loslaten. Ik doe nu dingen wanneer het mij uitkomt. Dat geeft veel meer rust.
Bron: tekst uitleg structuur/signalen en aspecten, uit boek meer rust en minder stress bij autisme van Marja Boxhoorn
Balans vinden tussen willen, voelen, doen en denken is voor mij een constante uitdaging. Zeker…
oordat ik wist dat ik autisme had, was mijn wereld groot en vol zelfvertrouwen. Maar…
Een activiteit doen of ergens heen gaan is voor mij geen ontspanning. Het kost mij…
n deze blog deel ik hoe vakanties voor mij, als vrouw met autisme, vooral vermoeiend…
In deze blog lees je hoe ik mijn negatieve ervaringen met autisme – zoals overprikkeling,…