Home » Blog » Vrije tijd » Ben je lekker uitgerust na een weekendje weg?

Ben je lekker uitgerust na een weekendje weg?

door | 10 sep, 2024 | Autisme, Vrije tijd

Net terug van weekendje weg geweest. Krijg ik de vraag; Een leuk weekendje weggeweest?

Ja gezellig, heerlijk en leuk. Maar nu moet ik echt even bijkomen. De persoon zit mij raar aan te kijken. Huh bijkomen, je bent toch weekendje weggeweest, dan ben je toch al uitgerust?

Zulke vragen en gezichten krijg ik dan heel vaak. In het begin vond ik dit erg vervelend, maar nu denk ik. Ach laat maar. Ze snappen het toch niet.

We zijn al een paar jaar niet meer weggeweest. Aan de ene kant wil ik wel, maar aan de andere kant houdt het mij tegen. Het kost mij namelijk zoveel energie. Dit vind ik voor mijzelf erg frustrerend. Tuurlijk wil ik wel met vakantie. Even de deur uit. Gezellig weg met zijn allen. Ik hou hier heus wel van.

Ik zal het even uitleggen waarom het weekendje weg mij zoveel energie kost. Ik zeg niet dat dit voor andere mensen met autisme ook zo is. Iedereen is verschillend. Eigenlijk begint het al als we het gaan boeken. Wij moeten op zoveel dingen letten. 

  • Mogen er wel honden komen?
  • We gaan met twee auto’s, mijn moeder gaat mee, de honden en natuurlijk ons spul. Dit betekent dat we niet ver en lang moeten rijden. Meestal gaan we richting Drenthe, dit lukt mij wel aardig, niet te druk.
  • Waar gaan we heen, welk omgeving. We houden van suppen dus bij het water. Park moet niet te groot zijn, niet te druk. Gelukkig kunnen we nu buiten de schoolvakanties gaan. Dit scheelt in drukte. 
  • Ik vind persoonlijk het moet wel leuk blijven hoe duur het is. Ik vind het soms niet normaal meer wat ze vragen voor een weekendje weg. 

    Een week voordat we weggaan maken mijn zoon en ik een mindmap wat allemaal mee moet. 

    • Wat moeten de honden mee?
    • Wat moeten wij mee?
    • Wij weten dat het huisje niet beschut is, dus omheining voor de honden is ook wel lekker. We hebben schuttingkleden meegenomen. Echt een uitkomst. De honden konden lekker loslopen.
    • We hebben ook duiven. Wie geeft onze duiven eten/drinken als wij weg zijn? 
    • Wat voor boodschappen willen wij meenemen? Alleen voor de eerste dag even. De volgende dag kunnen we altijd daar wel halen.
    • Natuurlijk onze supplanken. We weten dat het mooi weer gaat worden. Yes.

    De hele week zijn we hier echt mee bezig. We leggen alles al klaar wat we opgeschreven hebben en strepen het af. 

    Op de dag zelf. Alles in de auto’s doen, huis schoon achter laten, tanken en wegwezen. We mochten lekker vroeg in het huisje zijn. Dus we waren mooi voor twaalf uur er al. Even alles daar uitpakken en heerlijk suppen.

    Als ik ergens ben, lukt het mij niet te slapen. Een hele andere bed, omgeving, lawaai. De drie nachten daar heb ik met elkaar 6 a 8 uurtjes geslapen. In principe merk ik dat niet zo als ik wegben, maar als ik eenmaal thuis ben. Komt er niet zoveel meer binnen. Mijn hoofd is erg moe, ik vergeet alles. Ik kan mij niet concentreren. Mijn ogen zitten half dicht. Je kan wel tegen mij praten, maar het komt vervormt binnen, of helemaal niets. Dit is niet alleen de eerste thuiskomst zo, maar ook de volgende dagen. Ik had afspraken staan, maar de ene afspraak ging niet door en de andere heb ik af kunnen zeggen. 

    Ik weet dus dat weekendje weg gaan mij erg veel energie kost. Maar ik ga het nu niet meer altijd vermijden. Kijk naar leuke dingen, zoals de honden hebben lol, zoon heeft lol, we kunnen suppen, genieten op het water etc. Volgend jaar gaan we zeker weer. We gaan geen week weg, weekendje weg is lang zat. Dit komt omdat ik weinig/niet slaap. Ik neem nu een week voor en na het weekendje weg vrij. 

    Over Miranda

    Mijn naam is Miranda Schoot, ik ben 48 jaar en woon in Harlingen. Samen met mijn man hebben we 1 zoon van 17 jaar. Sinds 2010 weet mijn zoon dat hij autisme heeft en ik weet het sinds 2013.

    Ik weet hoe grillig autisme kan zijn en ook ik heb dieptepunten meegemaakt zoal op het werk en thuis zoals bv. depressie en burn out.

    Gerelateerde artikelen

    Wat betekent TOS en ASS voor mijn zoon en ons als ouders?

    Wat betekent TOS en ASS voor mijn zoon en ons als ouders?

    Mijn zoon

    Nu jullie wat meer weten over TOS kan ik het beter uitleggen waar mijn zoon moeite mee heeft. Bij mijn zoon is het complex. Hij heeft problemen met taalbegrip en taalproductie.

    Dit betekent dat hij moeite heeft met het uiten van zijn emoties. Door de combinatie van ASS en TOS is voor mijn zoon de theory of mind (de vaardigheid van mensen om zich te kunnen verplaatsen in de gevoelens, gedachten en bedoelingen van anderen) lastig te herkennen en erkennen. De innerlijke taal uiten is moeilijk. Op alle fronten is dit een belemmering.

    lees verder
    Van 22 jaar in loondienst naar eigen praktijk autismecoach

    Van 22 jaar in loondienst naar eigen praktijk autismecoach

    Van 2015 tot 2018 zat ik bijna 2,5 jaar in het ziektewet. Ik was totaal mijzelf kwijt, kreeg de diagnose autisme, angststoornis, overlijden van mijn vader. Dit uitte in depressieve gevoelens. Daarna ging het weer beter met mij. Ik had weer plezier in mijn werk en ging meer uren werken. Op het laatst werkte ik wel 32 uur.

    Veranderingen

    lees verder
    Iets over mijzelf vertellen, dat is niet zo makkelijk

    Iets over mijzelf vertellen, dat is niet zo makkelijk

    Als ik iemand niet vertrouw dan ben ik een type dat ik niets meer zeg. Ze zien dan alleen mijn buitenkant.

    Paar jaar geleden lukte het mij niet om over mijn gevoelens/emoties te uiten. Dit heb ik moeten leren. Ik heb geleerd mij kwetsbaar open te stellen. Vind het nog wel moeilijk hoor, maar ik doe mijn best.

    lees verder

    0 Reacties

    Verzend een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Tweet
    Share
    Share
    Pin