Mijn negatieve ervaringen met autisme omgezet naar iets posititiefs: Mensen helpen met autisme

Sinds het vierde jaar van mijn dochter wisten we dat ze de symptomen van ASS heeft. Ik zag elke keer mijn spiegelbeeld en kon daar niet mee omgaan.

de symptomen die zij heeft zijn onder andere:

– gevoelens niet uiten
– Een tragere denksnelheid, waardoor ze heel snel vermoeid raakt.
– Overspoeld door te veel prikkels
– Moeite houden met overzicht
– Omgevingsveranderingen
– Niet goed om kunnen gaan met vrije tijd
– Moeite met aandacht te verdelen

In 2013 heb ik mij laten onderzoeken bij een GGZ instelling. Daar kwam de diagnose ASS-PDD-nos uit.

Je denkt, mooi probleem opgelost, de ontbrekende puzzelstukjes kan ik nu plaatsen. Nee dus, ik kon dit niet verdragen.

Ik heb een STEMPEL dat PDD-nos heet. Belachelijk. Ik was kwaad, verdrietig, wanhopig, teleurgesteld in mijzelf. Ik gaf mijzelf de schuld, dat Kim PDD-nos heeft en ga maar zo door. Dit heeft wel een paar jaar geduurd, voordat ik het accepteerde en verwerkt heb.

Vanaf 2013 ging ik alleen van de negatieve kant uit van Autisme. Dit heeft een paar jaar geduurd. Ik zag mij niet meer als Miranda, maar als een Autist.
 
in deze periode was ik ook nog bezig met mijn studie secretaresse. Maar ja, als autist hoef je niet secretaresse worden. Je moet snel kunnen omschakelen, spoedklusjes, telefoontjes tussendoor en ga maar zo door. Ik baalde enorm. Dat kan er ook wel bij. Secretaresse werkzaamheden vond ik prachtig om te doen.
 
Positiviteit over mijn autisme
Het heeft wel een paar jaar geduurd, voordat ik wat positief was over mijn autisme kenmerken. Ik zie nu vooral de positieve kanten van Autisme.

de positieve kanten van mijn Autisme is vooral:

 • loyaliteit
 • eerlijkheid
 • betrouwbaarheid
 • detailgericht
 • erg betrokken
 • afspraak is afspraak
 • erg nauwkeurig
 • kwaliteitsbewustzijn
 • goed geheugen
 • heel veel doorzettingsvermogen
 • analitisch vermogen
 • leervermogen
 • erg zorgzaam

Bij de GGZ instelling heb ik veel geleerd over de psycho-educatie, sociale vaardigheden en cognitieve gedragstherapie. Ik kreeg veel Tools mee om er mee om te gaan. Maar een nadeel was, hoe ga je allemaal met de Tools om. Wanneer heb ik welk Tool nodig. 

Ik weet hoe grillig autisme kan zijn en ook ik heb dieptepunten meegemaakt zoal op het werk en thuis zoals bv. depressie en burn out.

Mijn negatieve ervaringen met autisme, zoals moe zijn van alle drukte en chaos, overprikkeling, geen grip hebben, alleen maar willen terugtrekken is uitgelopen naar positieve ervaringen zoals willen werken naar minder chaos, meer overzicht en samenhang, flexibeler, betere grenzen stellen, houvast, tijd en energie voor mijzelf en het gezin, werk en studie.  Dit vind ik zo waardevol, dat ik het graag wil overbrengen naar (jong) volwassenen met autisme die er ook mee stoeien.

Sinds juni 2018 ben ik autismecoach en  in 2019 gecertificeerd.  Ik begeleid (jong) volwassenen met autisme  in onder andere:

 • veel stress ervaren en graag rust willen.
 • net gehoord hebben dat ze autisme hebben. om ze te ondersteunen en begeleiden, zoals:
 • meer inzicht in hun autisme (psycho-educatie)
 •  in sociale vaardigheden
 •  in goede aanpassingen in leef-en werkomgeving
 •  in leren plannen en organiseren
 •  levensloopbegeleiding steun bij kleine en grote veranderingen.
 •  ambulante begeleiding
 • Betere relatie met partner/collega´s/buren etc.

Ook geef ik samen met Karin Simonis-Wigbels van Mooi! Lifecoaching diverse workshops. De deelnemers krijgen meer inzicht en bewustwording van autisme en wat stress is en wat de mogelijkheden zijn om rust te ervaren.

Dit jaar is mijn doel ervaringsdeskundige gastspreker te zijn . Dit is een hele uitdaging voor mij. Ik wil over mijn angst heen om voor de groep te praten over mijzelf. Mij kwetsbaar opstellen. Workshops geven was ook 1 van mijn angsten. Dit heb ik overwonnen en ik vind het prachtig om te doen. Het lijkt mij ook leuk om gastspreker te zijn. Ik moet het nog uitwerken hoe ik het wil hebben maar dat komt helemaal goed.

Onderwerpen ervaringsdeskundige gastspreker zijn o.a.

 • Autisme op latere leeftijd; hoe heb ik dat ervaren
 • Autisme in ons gezin; hoe ervaren wij dat
 • Autisme en werk in loondienst
 • Autisme en moeder zijn van een dochter ook met autisme
 • Wat betekend Autisme voor mij
 • ……………..
 • ……………

Wil je kennismaken met mij, heb je vragen,  aan workshops deelnemen of wil je mij als gastspreker? Neem vooral contact met mij op via mail info@schootkrachtautismecoaching.com of via https://schootkrachtautismecoaching.com/contact/.

Je kunt ook altijd op mijn website http://www.schootkrachtautismecoaching.com kijken voor meer informatie.