Telefoon geeft veel onrust in mijn hoofd

Ik doe echt heel veel met de telefoon. Het is niet alleen maar bellen. Nee, ik gebruik mijn telefoon ook voor mijn:

 • Agenda, mijn privé en zakelijke afspraken
 • Takenlijst, wat ik nog moet doen op de dag zodat ik het niet vergeet
 • Notities, zoals kilometers opschrijven, dingen wat ik niet wil vergeten
 • Ontspanning, spelletjes zoals patience
 • Rekeningen betalen
 • Chatten, whats app/sms
 • Mailtjes bekijken en beantwoorden
 • Wekker
 • Tijd, als ik ’s avonds wakker wordt wil ik graag weten hoe laat het is
 • Antwoordapparaat
 • Foto’s maken
 • Documenten digitaal versturen
 • En natuurlijk niet te vergeten bellen

Dit betekent dat ik altijd “aan” sta, 24 uur. Ze kunnen mij altijd bereiken, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Het zuigt heel veel energie bij mij weg.

Zowel bewust als onbewust.

Ik had eerst de meldingen van whats app/sms, social media en emailberichten aanstaan. Dus elke keer bij een melding kijken. Steeds maar afleiding. Bij afspraken en autorijden niet, dan heb ik het geluid uitstaan.

Ik heb al geprobeerd de meldingen van de berichten op uit te zetten, maar wat doe ik dan. Ik krijg gewoon de dwang om te kijken of ik wel berichten heb. In het begin valt het wel mee, maar op het laatst werd het na een kwartiertje elke keer kijken.

’s Avonds neem ik de telefoon ook mee naar boven, voor ontspanning (spelletjes), tijd en wekker. Ik ben zo nieuwsgierig om ’s avonds ook social media, berichten te bekijken. Maar wat gebeurt er dan? Ik zie wat, bv een zakelijk emailbericht van iemand en reageer gelijk. Ik wil het opgelost hebben. Ook al is het ’s nachts. Ik ga er over nadenken en het lukt mij niet meer om te slapen. Mijn hoofd is en blijft dan heel onrustig.

Sinds twee weken lees ik mijn mail, whatsapp privé/zakelijk niet meer na 17.00 uur. Als mijn man en dochter nog niet thuis zijn is het na 18.00 uur. Dit is heel moeilijk voor mij om mij in te houden. Ik heb nog wel de dwang om te lezen, maar doe het niet. Ik heb geleerd dat een dwang een half uurtje duurt en dan gaat het weer weg. Het komt wel weer terug, maar gaat ook weer weg. Ik had eerst mij voorgenomen om mijn mail niet meer na 16.00 uur te lezen, maar daar ging ik snel over de grens heen. Dit lukt mij niet. Het is nog onder werktijd zeg maar.

Ik heb de telefoon ook op uitstaan en kan niet gebeld worden. Het is moeilijk, vooral omdat ik niet bereikbaar ben. Als er wat is, ze kunnen mij niet bereiken. Werd mij verteld, als ze mij willen bereiken en het is spoed, dan bellen ze mijn man wel. Als hij niet bereikbaar is, komen ze wel bij mij thuis. Ik krijg het sowieso te weten. Ja, dat is ook zo.

Weet je, ik doe dit nu zo twee weken en ik meer rust in mijn hoofd. Ik sta niet constant ‘aan’. Dit scheelt ook in mijn mentale energie. Ik hou energie over, het geeft mij rust. Ik slaap veel beter, minder onrust, minder vaak wakker.

Ik vind het nog wel erg moeilijk hoor. Heb de dwang nog om elke keer te kijken, telefoon ’s avonds mee nemen. Maar ik doe het niet. Ja, één keer van de week meegenomen per ongeluk. Ik was met iemand aan het appen, ging naar bed. Ik verwachtte nog een app van degene terug. Wat deed ik, nam de telefoon mee naar boven. Ik heb het geweten. Ik kon niet slapen, werd erg onrustig. Ging weer social media kijken, e mails. Heb de telefoon naar beneden gebracht, ging weer naar boven en viel in slaap.

Super trots op mijzelf! Weer een stukje controle losgelaten!

Geef een reactie