Praten, erg vermoeiend!

De meeste mensen weten niet dat gesprekken praten veel energie kost bij mij.

Paar voorbeelden:
– Een workshop geven, lezing, webinar, opleiding volgen.
Prachtig om te doen. Maar ik word wel mentaal leeggezogen. Mijn hoofd heeft echt 1,5 a 2 dagen tijd nodig om het allemaal te verwerken. Deze dagen kan ik ook niet concentreren, nadenken, moeilijk op woorden komen. Ik lijk net een zombie.

Ik probeer hier rekening mee te houden in mijn agenda. Dit lukt mij niet altijd, gevolg opstapeling. Het opstapelen moet niet te lang duren, want dan kom ik in de donkerrode fase.

Rekening mee houden betekent niets inplannen, geen denkwerk, chillen of huishouding.

– Koffievisite of een activiteit met iemand.
Dit kost mij 4 uren mentale energie. Ik moet dan echt bijkomen, en gaan chillen. l

Het lukt mij niet om eerst morgens te gaan werken en middags visite. Dit is te veel op 1 dag. Vergeet ik weleens. Ik denk, ach ben nog wel fit, dan lukt op visite ook wel. Dus niet. Ik kom mijzelf weer tegen. Is het niet dezelfde dag, dan wel de volgende dag.

– Prive afspraak
Dit gaat over mij of over mijn gezin. Dit zuigt ook al mijn mentale energie op. Ik ben dan ook helemaal op. Soms ben ik wel eigenwijs om toch werk en privé afspraken op 1 dag te doen.

Drie prive afspraken in 1 week niet verstandig. Ik kan beter elke dag werkafspraken hebben, dan prive afspraken.

– Klanten kosten ook wel mentale energie, maar minder. Het gaat niet over koetjes en kalfjes of over mij.

Het is makkelijk gezegd, dan laat je de workshops, webinars toch? Nou nee, ik vind het prachtig om te doen. Ik kan dan alles wel vermijden en alleen thuisblijven.

Wat belangrijk is: om goed mijn energie- en balansmanagement in de gaten te houden en hier ben ik bewust van! En duidelijk mijn grens aangeven. Dit vind ik nog wel lastig, maar ik doe mijn best.

 

 

 

Geef een reactie