Verhuizen

Verhuizen vind ik persoonlijk niet erg. Ik ben volgens mij wel een van de weinigen.

Wat ik zo leuk vind aan verhuizen is het ordenen en regelen.

We krijgen donderdag de sleutel en ik heb de bovengedeelte al in de dozen. Nu bezig met de beneden verdieping. Erg ontspannend allemaal. Draaiboek verhuizing wat er moet gebeuren, zoals adreswijzigingen doorgeven, schoonmaken gemaakt op A3 formaat. We zijn mooi op schema; we lopen zelfs voor.

De mensen in mijn omgeving vragen wel dat ze willen helpen met dozen te tillen of schoonmaken. Heel lief bedoeld allemaal, maar dit geeft mij heel veel stress. Ik zal je uitleggen waarom.

Als je naar onderstaande tekening kijkt, zie je een poppetje met daaromheen een rode rand. Ik ben erg gevoelig voor te weinig ruimte. De ruimte begint al bij de rode rand. Als iemand binnen de rand komt, heb ik geen ruimte meer. Ik voel mij bekneld en weet daar moeilijk mee om te gaan.

Mijn brein heeft een andere informatieverwerking. De oorzaken zijn verschillende storingen, zoals anders waarnemen, overgevoelig reageren, chaotisch informatie opslaan.

Het gevolg is, ik heb:

  • Een andere werkwijze, andere volgorde.
  • Een langzamere tempo.
  • Moeite met veranderingen.
  • Moeite met omschakelen.
  • Teveel energie verbruikt, begin van de middag ben ik heel erg moe.
  • Heel veel ruimte nodig.
  • Moeite hebben met negatieve emoties en gevoelens.

Nu heb ik alles onder controle en grip. En in eigen hand. Ik weet precies wat er moet gebeuren en waar het moet staan. Dit kan in mijn eigen tempo en zo hou ik het overzichtelijk. Dit is erg belangrijk voor mij.

Mijn gedachtegang met hulp;

Hulp weet niet waar alles moet staan, gevolg vragen stellen. Ik moet dan omschakelen, zeggen waar het moet staan. Dit weet ik niet zo snel, want het komt onverwacht. Geen bedenktijd. Gevolg Stress.

Als ik mijn overzicht kwijt ben en geen grip meer heb, raak ik in paniek. Dit wil ik voorkomen. Als ik in paniek of angstig ben blokkeer ik. Ik weet niet meer wat ik ga doen. Ik kan niet meer denken.

Ze werken veel sneller en anders. Tempo kan ik niet aan, overzicht kwijt. Dubbel zoveel stress.

Niemand hoeft het sneu te vinden dat ik geen hulp heb. Dit wil ik zelf. Alleen geeft mij ruimte en overzicht, duidelijkheid en dat heb ik nodig.

Ik snap het helemaal dat niet iedereen dit snapt, maar zo werkt het nu eenmaal bij mij.

Mijn man daartegen heeft een andere werkwijze en hij heeft hulp met zijn onderdeel. Ik ben voor de kleine dingen (daar wordt hij knettergek van) en hij is voor de grote dingen. Hier heb ik niets mee. Zo vullen wij elkaar aan. Wij laten elkaar in ieders waarde.

Groet, Miranda

Geef een reactie