Boeddha’s

De laatste jaren ben ik boeddha’s gaan verzamelen. Het gaat vooral om mannelijke boeddha’s.

Dit is begonnen nadat mijn vader in 2014 overleed, na een korte heftige ziektebed. Inhoudelijk ga ik hier niet verder op in.

We hebben een mooie prachtige foto gekregen. Normaal plaats je de foto op een plek voor herinnering. Dit kon ik niet en nog steeds niet. Het lukt mij niet om het plekje in huis te geven.

In mijn beeld/gedachtegang klopt het niet. Hoe hij op de foto eruit ziet, op die leeftijd hebben wij van onze vader afscheid moeten nemen. Dit blijft een negatieve pijnlijke herinnering.

Ik wil mijn vader als positieve herinnering zien. En onbewust, ben ik nu achter, is mijn interesse in boeddha’s begonnen. Het gaat niet om het geloof, nee het is de uitstraling van de beelden. Bij mij komen ze over als rust, bescherming, veilig. Dit was bij mijn vader ook zo. Het was een rustige, sterke man. Stond altijd voor ons klaar.

Mijn man zegt wel, nog meer boeddha’s? Het lijkt wel een boeddhahuis. Maar voor mij zit er een betekenis achter.

Mijn gedachtegang:

  • Ik heb zo positieve herinnering van mijn vader,
  • Mijn vader is dichtbij,
  • Mijn vader beschermt mij zo,
  • Ik voel de rust van mijn vader.

Van mijn oud-collega heb ik een vrouwelijke boeddha gekregen. Hij heeft uitgelegd dat vrouwelijke boeddha sterke vrouwen zijn. Hier zie ik mij zelf ook wel in. Het is elke dag balans zoeken met mijn energie, het kost elke dag veel energie, maar ik sla mij er wel doorheen.

Groet Miranda

Een gedachte over “Boeddha’s”

  1. Hi Miranda,
    Mooi hoe je dit beeldje gebruikt zodat jij op jouw persoonlijke manier met overlijden van je vader kan omgaan. Iedereen is uniek in deze en met wat uitleg komt het begrip. Met wat goede uitleg meer begrip geldt ook voor autisme natuurlijk. Misschien weet je het al maar voor andere lezers is het leuk om te weten dat het lachende beeldje eigenlijk een monnik is en niet de boeddha. https://spiru.nl/de-betekenis-van-de-lachende-boeddha/ Bij ons thuis staat een prachtige budhisatva. Hier op aarde om nodeloos lijden te verzachten. Onbegrip is een van de oorzaken van dit leiden. Fijn dat je dit wilt delen zo begrijpen wij elkaar steeds beter.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s