Energie in balans, lijkt heel simpel maar dat is het niet!

Ik heb een mindmap gemaakt om balans in energie voor mijzelf te krijgen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is energiemanagement-in-balans.jpg

Zoals je kunt zien op de afbeelding is het niet zo makkelijk om de energie in balans te houden. Overal moet ik rekening mee houden. Aan de ene kant 50% aan mijzelf denken en aan de andere kant de verschillende rollen wat ik heb, onverwachte gebeurtenissen, doe/denk activiteiten, onverwachte gebeurtenissen, externe/interne prikkels.

Aan mijzelf denken wil ik aan de hand van de piramide doen. Zie ook de afbeelding, ik heb de piramide gebruikt van wat gebaseerd is op van maslow, van de bron Ontdek Autisme.

Om dit allemaal in balans te kunnen krijgen, heb ik alles wat mij energie kost en waarvan ik energie krijg in % gezet. Je kunt het ook aan de hand van de lepeltheorie doen (daar weet Nynke Zuurmond-Bennink alles van). Ik heb niets met lepels, maar wel met cijfers. Hier ben ik dol op. Mijn energie omzetten in lepels kwam ik totaal niet uit, maar met procenten wel.

 

Je kunt zien in de afbeelding dat de dag al begint met -20% als ik goed geslapen heb. Als ik niet goed geslapen heb, begint de dag al met -50%. Dan moet de dag nog beginnen. Ik heb dan nog geen activiteiten gedaan.

Ik kan dus wel een dag/weekschema maken, maar als ik niet goed heb geslapen en we krijgen een onverwachte verandering dan kost het mij al in een keer – 110% en dan nog een onverwachte bezoek, hangt ook van de persoon af. Onverwachte bezoek met een druk persoon kost mij al -60% energie + -110% is -170%, Hersteltijd is dan de volgende dag ook de volgende dag rustig aan doen.

Wat ik weet is om mijn energie in balans te houden is:

  1. dat ik het in blokken moet verdelen
  2. de blokken niet langer dan 2 uur inplannen
  3. de blokken van 2 uur, ook rustmomenten inplannen

Wat ik nog wil uitzoeken is:

  1. hoe ik met de externe prikkels kan omgaan, bv negatieve sfeer van de omgeving.
  2. Hoogsensitief ja/nee: hoort de overgevoeligheid van de prikkels bij mijn autisme of ben ik ook hoogsensitief.

Als ik dit allemaal weet, kan ik misschien ook beter mijn energie in balans houden en wat heel belangrijk voor mij is. Deze theorie omzetten naar DOEN. Meestal blijft het bij de theorie, ik weet alles wel hoe het moet, maar uitvoeren ho maar. Hoort dit misschien ook bij mijn karakter koppigheid en eigenwijs of hoort dit bij mijn autisme, knopje uitvoeren mist (executieve functies)?

Wordt vervolgd dus, ik hou jullie op de hoogte.

groet,

Miranda

 

Geef een reactie