Grenzen aangeven

Makkelijk gezegd, dan gedaan.

Ik ben er wel wat beter in geworden om Mijn grenzen aan te geven; ik zie het ook wat eerder, maar het blijft moeilijk vind ik.

Paar jaar geleden zag ik de grens niet om te stoppen. Ik ging maar door en door. Dit heb ik een paar jaar volgehouden totdat ik letterlijk neerviel. Het lukte niet meer. Dit was dus de grens om te stoppen.

Nu naar veel oefenen met vallen en opstaan ben ik er bewuster van. Ik ga nog wel wat over mijn grens heen, maar nu denk ik na de tijd oeps foutje, dit had ik beter niet kunnen doen.

Ik weet het ook wel, maar dan kom je weer bij het stukje uitvoeren, de executieve functie. Het knopje stoppen.

Wat ik nu ietsje minder moeilijker vind is bijvoorbeeld een prive afspraak wat eind deze week is, begin van de week ook hectisch en druk is, kan ik wat sneller de afspraak afzeggen. Ook eerlijk aangeven, dat het niet meer lukt. Eerst deed ik dat niet en ging ik ook gewoon naar de afspraak. Bij mij geldt afspraak is afspraak en daar ga ik heen. Sneu om af te zeggen. Maar ja ik had mijzelf te pakken. Er kwam niks binnen, kwam al met een vol hoofd aan. Je had niks aan mij. De dagen ernaar was ik ook niet veel.

Ik probeer ook om niet zoveel prive afspraken in 1 week te plannen. Ik ben er bewust van, dat dat het heel veel energie kost en spanning.

Wat ik nog wel moeilijk vind om halverwege ergens weg te gaan omdat het niet meer wil.

Bijvoorbeeld bij een 2daagse opleiding. Ik weet dat het intensief is en dat ik het niet vol kan houden, maar geef dit niet aan. Ik wil de dagen volledig volgen en niks missen.

Ik vind de opleiding gewoon prachtig en erg interessant. Ik ben erg leergierig en ga op het doel af. Wat ik in mijn hoofd heb, moet ook gebeuren en dan vergeet ik mijzelf.

Het is ook zo, dat ik dan van mijzelf baal. Dat ik het niet vol kan houden. Ik ben toch geen oud wijf. Dat is toch weer een puntje van acceptatie dat ik minder energie heb, dan anderen. In mijn hoofd wil ik gewoon voor 100 procent gaan, maar dat lukt niet.

Hulp aangeven blijft ook moeilijk hoor. De drempel is wel ietsje lager, maar ik doe het nog niet zo snel. Wel vraag ik meer hulp aan mijn man, dit deed ik eerst nooit. Ik doe het zelf wel, was makkelijker vond ik.

Wat ik wel heb geleerd door te oefenen is, dat ik vaker nee zeg. Ik kom voor mijzelf op. Als ik zeker weet dat het zo is, zeg ik het ook.

Groet Miranda

Geef een reactie