Verschillende rollen/functies in balans brengen

Als ieder ander heb ik verschillende rollen/functies, zoals:

  • Moeder
  • Partner
  • Werknemer/zelfstandige
  • huishoudster
  • Juffrouw, coronaperiode

Om dit dagelijks in balans te brengen vind ik persoonlijk erg moeilijk. ik heb niet alleen te maken met de rollen (zo noem ik het maar even), maar ook met mijzelf en mijn autismekenmerken.

Paar jaar geleden (2011-2013) was ik mijzelf totaal kwijt. Ik wist niet meer wie ik was. Ik was moeder, vrouw, toen werknemer, huishoudster, kokkin. -> dit zijn allemaal rollen.

Maar wie is nu eigenlijk Miranda, wat voor persoon zelf ben ik. Ik was het helemaal kwijt. Ik stond vooral voor iemand anders klaar, behalve voor mijzelf. Na de diagnose Autisme (2013) was ik helemaal mijzelf kwijt. Ik nam altijd route A, ging maar door. Voor alle rollen ging ik voor 100% , dus 100% huishoudster, 100% moeder, 100% Werknemer, 100% kokkin en 100% vrouw, noem maar op. En dat allemaal op 1 dag, elke dag weer, 600% per dag voorgaan zeg maar. Ja dat hou je niet vol.Vooral toen ik hoorde dat ik de diagnose autisme kreeg. Ik zag de rollen niet als rol, maar als mijzelf. Dit heb ik wel geleerd. Ik weet nu wie ik ben en wat rollen zijn.

Wat ik vaak vergeet is mijzelf: Ik ben Miranda, heb een eigen karakter zoals bv ook koppig en eigenwijs, alles perfect willen doen, maar ook erg lief, vrolijk, zorgzaam, behulpzaam. Teveel om nu op te noemen. Naast mijn karakter heb ik ook autismekenmerken zoals sensorische overgevoeligheid in prikkels, (zoals zintuiglijk, cognitieve en emotionele prikkels), knopje uitvoeren mis ik (ik weet het wel, maar uitvoeren ho maar), energielevel lager dan mensen zonder autisme. Miranda heeft ook rustmomenten, ontspanning nodig om bij te tanken en de batterij opladen.

Om de verschillende rollen en rekening met mijzelf in balans te houden op 1 dag is erg moeilijk. 1 Dag is 6 rollen vrouw/huishoudster/kokkin/juffrouw/moeder/zelfstandige en mijzelf. 7 verschillende dingen op 1 dag, rekening houden met de autismekenmerken en energie. 1 Dag is 24 uur – 10 uren slaap is 14 uren over. ´s middags is mijn energielevel heel laag, dus dan heb ik niet 14 uur, maar 7 uren.

Is het dan niet vreemd dat ik het elke dag erg moeilijk vind om dit allemaal in balans te brengen. De ene dag is het de andere dag niet. Ik maak dan wel schema´s in blokken, dit helpt wel prima. de ene dag heb ik dan bijvoorbeeld 70% zelfstandige, 15% aandacht aan dochter 5% man 5% mijzelf en 5% koken. De andere dag bijvoorbeeld 50% huishouding, 15% man, 5% koken, 10% juffrouw en 20% mijzelf. Ik noem maar wat.

Af en toe ga ik gewoon weer mijn eigen gang, route A, geen schema, voor 600% door. Ik kan het gewoon niet laten. Niet aan mijzelf denken. Dit is erg makkelijk om alle rollen 100% te doen. Gaat wel een tijdje goed, maar dan kom ik mijzelf wel weer wat tegen. Achteraf denk ik dan, oja….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s