Verschillende rollen/functies in balans brengen

Als ieder ander heb ik ook verschillende rollen/functies, zoals:

 • Moeder
 • Partner
 • Zelfstandige
 • Huishoudster
 • Schoonmaakster
 • Kok

Om dit dagelijks in balans te brengen vind ik persoonlijk erg moeilijk. ik heb niet alleen te maken met de rollen (zo noem ik het maar even), maar ook met mijzelf en mijn autismekenmerken.

Paar jaar geleden (2011-2013) was ik mijzelf totaal kwijt. Ik wist niet meer wie ik was. Ik zag mijzelf als moeder, vrouw, voormalige werkneemster, huishoudster, kokkin. Maar niet als Miranda zelf.

Maar wie is nu eigenlijk Miranda, wat voor persoon zelf ben ik. Ik was het helemaal kwijt. Ik stond vooral voor iemand anders klaar, behalve voor mijzelf. Na de diagnose Autisme (2013) was ik helemaal mijzelf kwijt. Ik nam altijd route A, ging maar door. Voor alle rollen ging ik voor 100%, dus 100% huishoudster, 100% moeder, 100% Werkneemster, 100% kokkin en 100% vrouw, noem maar op. En dat allemaal op 1 dag, elke dag weer, 600% per dag voorgaan zeg maar. Ja dat hou je niet vol. Vooral toen ik hoorde dat ik de diagnose autisme kreeg. Ik zag de rollen niet als rol, maar als mijzelf.

Wat ik vaak vergeet is mijzelf: Ik ben Miranda, heb een eigen karakter zoals bv. koppig en eigenwijs, alles perfect willen doen, maar ook erg lief, vrolijk, zorgzaam, behulpzaam. Te veel om nu op te noemen.

Ik heb rustmomenten, ontspanning nodig om bij te tanken en de batterij opladen.

Naast mijn karakter heb ik ook autismekenmerken o.a. sensorische overgevoeligheid, vermoeidheid, moeite met executieve functies, o.a. onverwachte veranderingen, emotieregulatie en tijdsbesef.

Om de verschillende rollen en rekening met mijzelf in balans te houden op 1 dag is erg moeilijk.

1 Dag is 6 rollen vrouw/huishoudster/kokkin/moeder/zelfstandige en mijzelf. 6 verschillende dingen op 1 dag, rekening houden met de autismekenmerken en energie.

1 Dag is 24 uur – 10 uren slaap is 14 uren over. ´s middags is mijn energielevel heel laag, dus dan heb ik niet 14 uur, maar 7 uur.

Ik doe mijn best door er bewust aan te denken en er wat aan te doen:

 • Cliënten niet meer dan 2 a 3 op een dag. Hangt ervan af, als het op locatie is of bij mij. Op locatie is 2 Cliënten en bij mij of online 3 Cliënten.
 • Het lukt mij maximaal 24 uur te werken. Ik wil wel 32 of 40 uur, maar dat is niet haalbaar.
 • Het lukt mij niet als ik op locatie ga en weer terugkom wat andere taken op te pakken, zoals administratie of huishouding. Ik ben dan mentaal erg moe. Ik moet dan echt chillen totdat dochter en partner thuiskomen.
 • Het lukt mij niet om eerst te werken en daarna huishouding te doen. Dit zie ik als 2 verschillende activiteiten. Zakelijk en prive. Daarom probeer ik 1 a 2 dagen in de week geen Cliënten in te plannen. Deze dag doe ik echt alleen prive taken, afspraken en/of chillen.

Dit heb ik dan in de hand, maar de onverwachte situaties niet. Zoals:

 • Visite
 • Telefoontjes tussendoor
 • Omgevingslawaai

De onverwachte situaties kosten mij dubbel zoveel energie. Dit komt dan bovenop wat ik al kwijt ben.

Is het dan niet vreemd dat ik het elke dag erg moeilijk vind om het allemaal in balans te brengen. De ene dag is de andere dag niet.

Geef een reactie