Balans zoeken tussen inspanning en ontspanning

Ik vond het altijd moeilijk om dagelijks balans te vinden in inspanning  en ontspanning. Het lukt mij nu veel beter, dankzij de `Rust bij autisme methode`

Ik maak nu ook (bijna) dagelijks een balansschema voor mijzelf.  Ik kan dan zien, op welke dag ik teveel inspanning heb gehad en daar de volgende dag rekening mee moet houden om meer te ontspannen.

 • -Waar ik rekening mee moet houden als ik een balansschema maak is:-´s morgens als ik wakker word, betekend al inspanning. Het hangt ervan af hoe ik wakker word, goed geslapen heb of niet. Verwachte activiteiten/gebeurtenissen wat (veel) inspanning kost. Kan ik inplannen:
 • Volwassenen coachen/begeleiden
 • Huishouding
 • Opleidingen
 • Op visite gaan
 • Dochter zaterdags naar sport brengen
 • Werklui (onderhoud warmtepomp)
 • Telefoneren
 • Naar onbekende plek, ergens alleen heengaan
 • -Onverwachte dingen wat (veel) inspanning kost;
 • Telefoon krijgen
 • Visite krijgen
 • Plan wordt onverwacht veranderd
 • Iemand belt aan
 • (harde) muziek in de winkels/restaurants etc.
 • Veel verschillende geluiden
 • Zintuiglijke/cognitieve/emotionele prikkels

Ik heb een excelbestandje gemaakt (zie bijlage). Dit is een voorbeeld van een weekschema. Ik heb de activiteiten niet opgeschreven en deze weekbalansschema is dagelijks hetzelfde.

Als ik in de week een opleiding heb of iets anders dan loopt de schema ook wat anders. Daarom maak ik ook dagelijks een schema en niet wekelijks.

-Rood gestreept betekend inspanning ´s morgens wakker worden en de onverwachte dingen ´s morgens, ´s middags. De rode golfjes kunnen natuurlijk ook ergens anders staan en meer/minder golfjes zijn. Ik weet niet hoeveel onverwachte gebeurtenissen op een dag is.

De ene activiteit kost meer inspanning dan de andere. Bijvoorbeeld activiteit opleiding. Dan kan ik wel zeggen dat de hele dag rood gestreept is en de volgende dag ook. Dan komt er echt niets Meer door mijn handen. Ik doe dan ook echt niet veel.

-Paars gestreept betekend inspannende activiteiten wat ik in kan plannen.

-Groen gestreept betekend ontbijt, lunch en avondeten

-Ontspanning (diamond painting, chillen (tv kijken), puzzelen en natuurlijk koffie/thee pauze ) heb ik niet een kleur gegeven, want dat verschilt wel wanneer ik dat doe.

Je kunt zien dat ´s middags geen activiteiten meer staat. Dit is ook meestal na twee uur. Mijn energielevel is dan ook heel laag. ´s avonds doe ik echt niets meer en lig ook niet laat op bed.

Het is ook maatwerk. Iemand anders wil het misschien wel wekelijks hebben en heeft met andere activiteiten te maken waar hij/zij rekening mee moet houden.

Wil je meer weten over balans in inspanning en ontspanning of heb je andere vragen? Neem contact met mij op via Mail schootkracht@kpnmail.nl, website www.schootkrachtautismecoaching.com of whatsapp/telnr 0615177746

Geef een reactie